Amb el dijous arriben les coses bones que porta al ‘bàsics‘ cada setmana el periodista Carlos Márquez. En aquesta ocasió hem parlat del Barça femení i la memòria històrica, la Kidical Mass i l’adeu a l’Aquarama del Zoo.

El Barça femení i la memòria històrica

Dissabte tenim una cita amb el futbol femení. El Barça es juga la Champions amb l’Olympique de Lió, a Torí. Aroma de revenja perquè el 18 de maig del 2019 les franceses van guanyar 4-1 a la final a Budapest.

Ara les coses són força diferents i el Barça és el clar rival a batre. Però ja veurem. L’Olympique va tornar a guanyar el 2020. I el Barça va guanyar el 2021. Per tant, som davant dels dos equips més potents d’Europa amb diferència. Prop de 15.000 aficionats culers viatgen a Itàlia per veure el partit.

Els qui us quedeu aquí, el partit en un altre canal, però betevé oferirà des de Torí la prèvia del partit amb un programa especial que començarà a les 17.30 h. I amb un especial de ‘btvesports’ a partir de les 20.55 h.

Kidical Mass: cop de puny de la bici

La convocatòria de la primera Kidical Mass a Barcelona va ser un èxit. Avui que hem sabut que Colau vol tornar a ser alcaldessa, sigui ella o qualsevol altre, el proper mandat ha de ser sens dubte el de la consolidació definitiva de la bicicleta com a vehicle de transport diari, passant d’una quota modal que no arriba al 3 % al 10 %, si és possible.

Tenim 248 km de carrils bici, en calen molts més. Cal anular els carrils bidireccionals, evitar els culs de sac, replantejar la utilitat de les zones avançades per bicicletes, potenciar el Bicing elèctric (3.000 vs. 4.000), animar a usar el cotxe multiusuari metropolità…

I resoldre punts conflictius històrics, com la plaça d’Espanya. Curiosament, una de les fotos de la jornada per mi va ser en aquest punt. Obra de Sergi Periche.

Adeu a l’Aquarama del Zoo

Aquesta setmana hem sabut que a finals de juny s’enderrocarà l’Aquarama del Zoo de Barcelona, l’espai on hi vivia l’Ulisses, que venia d’Islàndia i que va marxar als Estats Units l’any 1994. Encara viu a Sea World, a San Diego.

Va ser habitacle de dofins, foques i lleons marins. En desús des del 2015. 3.000 m2 que es convertiran en reserva per animals, dormitoris per encabir espècies de forma temporal per reformes als seus recintes.

No hi ha cetacis des del 2020, quan els tres últims dofins van marxar a València. El delfinari, per cert, també serà enderrocat en 3-4 anys, però encara no se sap què s’hi farà.