L’Ajuntament de Barcelona denuncia que no té les “eines per protegir les víctimes de tràfic de persones” a la ciutat, tal com ha assegurat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en una entrevista al programa ‘bàsics’. En aquest sentit, Pérez ha reconegut que tenen la sensació “d’haver fallat tots” en la protecció de la Lili, la dona que es dedicava a la prostitució al carrer d’en Robador que va morir la setmana passada.

D’altra banda, la regidora ha denunciat que el sistema de protecció cap a les víctimes de tràfic de persones “queda curt” i que la llei d’estrangeria és una “limitació” perquè els ajuntaments puguin actuar. En aquest sentit, ha fet una crida urgent a redactar unes lleis per poder protegir aquestes persones.

El sistema de protecció “posa el pes en la víctima”

Pérez ha reconegut que l’Ajuntament era conscient de la situació de la Lili, que patia amenaces i era víctima del tràfic de persones. En aquest sentit, la regidora ha assegurat que des del consistori van aportar “tres informes els darrers sis mesos” perquè la fiscalia obrís un cas i el fes arribar a judici sense fer falta que ella denunciés. No obstant això, Pérez lamenta que la normativa “posa el pes en la víctima”, que ha de ser qui denunciï la situació.

La regidora ha explicat que la Lili no va presentar cap denúncia perquè “no confiava en unes institucions que no la protegien” i ha afegit que, a més, se la va multar diverses vegades per exercir la prostitució al carrer. Per tot plegat, Pérez es pregunta: “Com li demanem a una dona en aquesta situació que confiï en unes institucions que no la protegeixen?”

Tot i això, la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament ha relatat que quan van ser conscients de la situació de la Lili, van proposar-li un acompanyament jurídic i, a més, li van donar accés a l’assistència sanitària i al dret d’empadronament.