La sala d’estar és ben reduïda, però de bon matí el sol s’hi escola i escalfa l’Escolástica González, que el rep recargolada amb una manta a la seva butaca. Allà hi passa les hores, amb el telèfon a mà, la televisió al davant i una pila de llibres també a l’abast. Aquesta veïna de 96 anys viu sola en un pis del Raval, i una de les activitats que més espera de la setmana és la visita d’una parella de joves de la Comunitat de Sant Egidi.

Els anomenats Joves per la Pau recorren Barcelona per visitar gent gran que té poca companyia amb l’objectiu de combatre la soledat. “Una visita vol dir moltes coses: la il·lusió d’esperar algú que et vindrà a veure, sentir-se important i estimat… Vol dir saber que no estàs oblidat al món“, explica Alba Ruiz, membre de la comunitat. Durant la trobada, els joves ajuden els ancians amb el que calgui i, sobretot, conversen amb ells.

Joves visiten avis
Escolástica González llegeix a la butaca del pis on viu, al Raval
Fa tant temps que ens coneixem… és com si fossin els nostres avis, com si fóssim família”
Anna Fustino, membre de Joves per la Pau de la Comunitat de Sant Egidi

Els preguntem com ha anat la setmana, com es troben… Mútuament ens aportem molt perquè ells ens expliquen coses de la seva època i nosaltres allò que vivim”, relata Anna Fustino, de 20 anys. Ella visita setmanalment l’Escolástica: miren fotografies, s’interessa pel seu passat i li dona un cop de mà amb tasques de la llar. “Fa tant de temps que ens coneixem… és com si fossin els nostres avis, com si fóssim família“, reflexiona.

Remedios, de 86 anys: “Tenim il·lusió per alguna cosa”

Qui també rep visites dels Joves per la Pau a casa són la Remedios Ruiz i l’Eliseo Peiró, de 86 i 89 anys. Per ells, la Comunitat de Sant Egidi i iniciatives com aquesta els permeten gaudir més de la vellesa. “Ho passem molt bé. Tenim una mica d’il·lusió… perquè nosaltres, la gent gran, ja no en tenim tanta!“, narra la Remedios. El matrimoni agraeix que ni durant els mesos més durs de la covid han perdut el contacte amb els joves.

El Sergi Rodenas, de 20 anys, coneix bé la parella: “Si surts del cercle i vas a visitar persones que, d’altra banda, no coneixeries mai, amplies la xarxa i penses en aquells ancians que no tenen la família a prop“, explica. A banda d’aquestes visites, al moviment dels Joves per la Pau de Sant Egidi també tenen cura d’infants en situació de vulnerabilitat i fan costat als qui dormen al carrer a Barcelona.