El regidor del PSC a l’Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni ha confessat aquest dimarts que al nou govern municipal vol unitat i espera “no veure que votem diferent”. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics‘. “Si hi ha diferències, espero que les resolguem internament“, i no pas “com passa a la Generalitat, on [JxCat i ERC] es tiren els plats pel cap”, ha afegit el socialista.

Aquesta crida a la unitat ha estat una de les primeres aproximacions que el líder del PSC ha fet sobre el nou govern del qual formarà part. Més enllà d’això, no ha concretat cap nom, cap regidoria ni cap àrea. De fet, amb un govern ampli -18 regidors- només ha destacat que “la gran notícia és que per primera vegada en una dècada hi haurà regidors amb dedicació exclusiva als barris“, un fet que, ha assegurat, “no ha passat amb els governs de Trias ni el primer de Colau”, ha dit, “perquè eren petits”.

A la recerca de suports variables

Tot i que el nou govern serà més ampli que l’anterior (fins i tot quan els comuns van sumar el PSC, amb 15 regidors en total), el líder del PSC a la ciutat ha admès que practicaran la geometria variable. “Els aliats naturals haurien de ser els partits progressistes“, ha dit sense citar explícitament ERC, a qui sí que ha mencionat per explicar que “anirem pels temes”. Així, ha concretat que, per exemple, “en el tramvia espero que hi sigui ERC“, i que en matèria d’habitatge, “hi siguin tant ERC com Ciutadans“.

Sobre la presència del llaç groc a la façana del consistori, el regidor del PSC ha estat clar: “La pràctica és que ho decideixi la Junta de Portaveus [on es reuneixen els portaveus de cada grup municipal] i, si s’aprova, com a demòcrates que som ho respectarem“. Ara mateix, les decisions de la Junta de Portaveus s’aproven per majoria absoluta i no pas per la qualificada, que necessita més suports. Amb tot, sobre el llaç groc en si Collboni ha assegurat que “és un error“, i ha afegit que “Colau s’equivoca“.

“La posició de Cs és incomprensible”

Tot i que Collboni no ha volgut valorar la crisi oberta a la coalició de Barcelona pel Canvi-Ciutadans, sí que ha dit que en el ple d’investidura els taronges van tenir una “posició incomprensible“, en referència als tres regidors que van votar en blanc en comptes de votar Colau. També ha explicat que, si no haguessin arribat a la majoria absoluta en els vots de la investidura, “haurien fet alcalde Maragall, que era el candidat de la llista més votada”, un fet que, segons Collboni, va contra el principi de Ciutadans, que és “aturar l’independentisme”. Així, ha retret als taronges que “a l’hora de la veritat, quan poden posar una solució, voten en blanc i s’abstenen“.