L’exregidora de Ciutat Vella Itziar González es mostra “feliç” amb la sentència que ha permès condemnar 17 persones a penes d’entre sis mesos i tres anys de presó pel cas de la tramitació fraudulenta de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella. Tot i així, troba a faltar el rescabalament com a alertadora d’aquest cas. En aquest sentit, ha assegurat en una entrevista al programa ‘bàsics’ que “l’advocat de l’Ajuntament ha vetllat pel silenci dels corruptes i no pas per donar veu als alertadors”. González havia demanat a través del seu advocat que l’Ajuntament valorés fer-se responsable patrimonial del cas per rescabalar els danys i reconèixer el paper de l’exregidora de Ciutat Vella i la tècnica Lourdes Conesa a destapar el cas l’any 2007.

Una sentència que no reconeix el paper dels “alertadors”

“Volíem que la sentència fos pionera, que reconegués als alertadors els perjudicis morals, però l’advocat de l’Ajuntament no ens va deixar”, ha dit González. Segons ha explicat, la intenció era aprofitar-se de la directiva europea d’alertadors contra la corrupció per reconèixer amb un afegit en la sentència que “els anys 2007, 2008 i 2009 l’Ajuntament no tenia mecanismes”. “Tenia ganes de seguir aportant [informació] i no em deixaven, no hi ha hagut manera de contribuir-hi”, ha explicat González en referència al paper que han tingut els serveis jurídics de l’Ajuntament des de l’inici de la investigació del cas, l’any 2009.

17 condemnats per la tramitació fraudulenta de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella
El cas, que es va començar a investigar l’any 2009, va derivar en amenaces a l’aleshores regidora de Ciutat Vella, Itziar González

Reunió amb Colau la setmana vinent: “Valdria la pena que l’Ajuntament fes alguna cosa”

La setmana vinent, González, que també és presidenta de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, tindrà una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra: “Hem de veure si podem cooperar, el context ja no és el del 2009”. L’exregidora i també arquitecta ha reconegut tenir sensació de trauma i de desprotecció, però creu que un reconeixement del consistori podria rescabalar els danys: “El que dic no agradarà a l’Ajuntament, però cal obrir la ferida. Vull seguir lluitant perquè hi ha altres persones que conec que estan en situació de soledat“.

En l’entrevista, González ha repassat com va detectar la trama de corrupció amb pisos turístics quan va entrar a l’Ajuntament l’any 2007 per ser regidora de Ciutat Vella. En demanar de fiscalitzar els expedients, va rebre intimidacions i amenaces de mort i, finalment, va acabar dimitint l’any 2009. Després de més d’una dècada d’investigació, la sentència d’aquest setembre condemna pels delictes de suborn, prevaricació urbanística, infidelitat en la custòdia de documents i falsedat documental 17 persones, entre elles alguns funcionaris de l’Ajuntament del districte de Ciutat Vella.