Barraques d’autoconstrucció en solars i naus ocupades per persones en situació de vulnerabilitat es cremen periòdicament a Barcelona. Un recompte dels casos registrats per betevé dels darrers 15 anys permet compatibilitzar 13 incendis i cinc víctimes mortals, la majoria en infrahabitatge al districte de Sant Martí.

Sense tenir en compte l’incendi d’una nau a Badalona d’aquest dimecres, on han mort tres persones, l’últim foc en una barraca a la ciutat de Barcelona va ser l’any 2012. Hi va morir per inhalació de fum una família de quatre membres d’origen romanès que s’havia instal·lat al carrer de Bilbao.

L’any 2005 també va morir una persona sense llar que vivia en una nau de Can Ricart, mentre que la resta d’ocupants va aconseguir fugir del foc. En total són cinc morts, però el balanç augmenta a vuit víctimes mortals si tenim en compte l’incendi d’un pis sobreocupat a la Barceloneta l’estiu del 2019, on van morir tres persones. En aquest cas, una sobrecàrrega podria haver produït el foc.

Un incendi rere un altre en naus ocupades

Els incendis en naus industrials abandonades que serveixen de refugi per a immigrants en situació vulnerable ha estat una constant els darrers anys a Sant Martí. L’últim cas és el foc a l’anomenada Casa Àfrica el juliol del 2019, on vuit persones van quedar atrapades al terrat.

En aquest recompte s’hi suma l’incendi d’una nau on vivien una trentena d’immigrants subsaharians fa vuit anys, o els tres focs que va acumular una nau al carrer de Badajoz l’any 2009 i 2012, on també s’allotjaven persones sense llar.