Fotos històriques arc de triomf barcelona

Quan parlem de l’Arc de Triomf de Barcelona, molts barcelonins els ve al cap la imatge de la gran obra arquitectònica que encapçala el passeig de Lluís Companys actual, amb el tram central destinat als vianants i els laterals per a la circulació dels cotxes. Ara bé, no sempre la zona ha estat així: des del 1929 i fins a l’actualitat, els entorns de l’arc han patit transformacions destacades que, gràcies a fotografies i vídeos de l’època, podem fer-nos una idea de com eren, tot alternant el protagonisme del cotxe i el del verd.

És un reportatge del programa ‘bàsics‘, de betevé.

L’Arc de Triomf del 1929: un paviment rudimentari

Comencem el recorregut històric de l’Arc de Triomf el 1929, amb una fotografia en blanc i negre des de les altures que ens permet veure el paviment força rudimentari que hi havia a la zona. Allà on ara els ciutadans poden passejar, aleshores circulaven els cotxes. Anys després, però, la imatge va canviar força.

Anys 40: cotxes per sota de l’arc de triomf

Avancem fins als anys 40, quan una fotografia ja en color ens permet veure com circulaven per la zona els trolebusos, els vehicles que circulaven amb corrent elèctrica aprofitant la xarxa del tramvia. També es pot apreciar com el paviment està força més elaborat que en la dècada anterior i com els vehicles circulaven per sota de l’arc.

Arc de Triomf

1967: un autèntic riu verd

Dues dècades després, l’any 1967, la transformació que van patir els entorns de l’Arc de Triomf va ser la més gran feta fins aleshores. Van fer-se unes obres per fer un pàrquing subterrani just a sota del passeig de Lluís Companys actual i les autoritats municipals van decidir que per aquesta via havien de deixar de circular vehicles. Per això, es va optar per fer una zona enjardinada, com si es tractés d’un riu verd d’herba i arbres al tram central.

Any 1991: donar la volta a l’arc

La gran zona verda dels entorns de l’Arc de Triomf, però, va tenir data de caducitat: el 1991 es va aixecar amb una altra reforma del passeig i, també, de l’obra arquitectònica. La fotografia de l’època mostra l’arc ple de bastides durant les obres i, també, els cotxes circulant. Aleshores, els vehicles podien donar la volta i estacionar a tocar del monument.

2022: l’arc de triomf actual

I ara, l’any 2022, l’estat actual de l’arc de triomf i els seus entorns és aquest: no hi ha zones enjardinades als entorns immediats de l’obra, els vianants poden passar-hi per sota i el tram central del passeig de Lluís Companys està destinat als vianants, amb un pes més gran de la plataforma dura i menys verd en comparació amb anys anteriors.

Foto: Toa Heftiba