Aquest dimecres pot ser el dia en què es decideixi si deixa de ser obligatòria la mascareta en interiors. És una de les poques restriccions per la covid que encara estan vigents i segons Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador d’hospitalització de covid-19 de l’Hospital del Mar de Barcelona, ha arribat el moment de treure-la. En una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, Güerri ha afirmat que els nens són “la franja d’edat en què l’ús de les mascaretes ha tingut menys impacte”. A més, “és molest per als nens i entre ells, si hi ha hagut transmissió, no ha depès de la mascareta, i per això a les escoles ha de caure“.

L’ús mascareta des del 2020, per Güerri, “ha tingut efecte sanitari i és útil per aturar virus respiratoris”, però com a ciutadans, ha admès que “estem arribant a un punt de cansament”. Ara bé, com a sanitari ha alertat que “tot i que el coronavirus “està actualment reduït a la mínima expressió”, cal “no perdre-li la por ni viure-hi d’esquena”. És partidari de seguir investigant, perquè el virus encara pot mutar i “no el coneixem prou encara”.

La mascareta en interiors, encara obligatòria: quan ens la podrem treure a Catalunya?

Al llarg dels dos anys i mig de pandèmia, la ciència ha après que “cal estar alerta, actuar amb previsió, i només així s’eviten conseqüències”. El coordinador ha afirmat que “cal anar tornant a la normalitat, a fer la nostra vida com abans, però sempre amb vigilància”.

“Hospitalàriament, la situació està controlada”

Les xifres d’hospitalitzacions per covid-19 —que no les de transmissió— han anat de baixa les últimes setmanes, fet que fa pensar a Güerri que “la situació està controlada”. Això no és motiu, però, per abaixar la guàrdia, perquè “no coneixem el virus tant com ens pensem i hi ha risc que n’aparegui una variant nova”.