El grup musical Xiula vol sacsejar consciències amb la cançó amb videoclip que han treballat amb infants de Nou Barris i el Raval: “Posem veu i crit a una realitat que ens agradaria que deixés de passar”, ha explicat Jan Garrido, educador social i membre de la banda, en una entrevista al programa ‘bàsics’. El procés de creació va constar d’una dotzena de sessions amb l’objectiu de “generar un espai on els infants es poguessin sentir còmodes per explicar les històries de dolor sobre desnonaments que ells, familiars o coneguts han patit”, ha dit el també component de xiula i educador Rikki Arjuna. D’aquestes dinàmiques n’ha sortit una lletra amb molt poca transformació: “Va ser fàcil, però dur”.

“Els nens somatitzen els desnonaments amb problemes alimentaris i de son”

Xiula ha compartit experiències amb Lluís Domingo, psicòleg del Col·lectiu Sisifo, que des de fa més de vuit anys treballa braç a braç amb les entitats veïnals de Ciutat Meridiana per donar atenció psicològica a les famílies que viuen el tràngol d’un desnonament: “Hem de donar resposta psicològica a un desnonament, una cosa que nosaltres tampoc no entenem gaire. Els nens tampoc no ho entenen, però sí que senten, i ho somatitzen amb problemes alimentaris i de son“, ha dit Domingo. El psicòleg considera que el treball comunitari que ha fet Xiula és una experiència interessant perquè “posa el focus en els nens i adolescents, que han estat oblidats en els processos de desnonament”.

Nou protocol per protegir la salut emocional dels infants que pateixen un desnonament
Ajuntament, entitats veïnals i escoles han elaborat una guia per saber com actuar i acompanyar criatures i adolescents que perden la llar

Històries de “ràbia i tristesa”

Domingo ha explicat com encaren els desnonaments els infants amb què treballen: “Els infants veuen que els pares ho passen malament, fan maletes i ploren. I pregunten: ‘Seguiré a la mateixa escola? Em canviaran de barri?'”. Xiula també s’ha trobat amb històries de “ràbia i tristesa” similars, però també amb infants que ho expliquen amb normalitat: “Són barris acostumats que la policia entri al barri per treure gent de casa seva”.

El grup també ha volgut subratllar que la creació de la cançó ha posat les criatures al centre: “En són els protagonistes i això no és cap rentat d’imatge de l’Ajuntament ni de cap institució. Ha servit perquè els infants se sentin reconeguts”.