L’empremta a Barcelona del grafiter més reconegut i cotitzat del món està a punt de desaparèixer. Es tracta de les signatures que l’artista urbà Banksy va fer al Zoo de Barcelona l’any 2003, quan hi va entrar d’amagat per pintar a l’interior de les instal·lacions dels animals. Se’n conserven mostres en dues pedres: una al recinte dels pingüins, en contacte permanent amb els animals, i l’altre en un bloc que inicialment estava a la instal·lació de les girafes, però que es va traslladar a una zona de pícnic. L’actuació inicial de les brigades de neteja i el pas del temps han malmès les dues signatures, però encara és possible veure-les al Zoo.

Una història que Banksy va deixar escrita

Va ser el mateix Banksy qui va registrar la seva incursió al Zoo de Barcelona al llibre ‘Wall and piece’, editat l’any 2007, en el qual recopila les seves accions arreu del món. “Vaig saltar la tanca per entrar al parc central de Barcelona a les tres de la matinada sense saber que el parc on hi ha el Zoo també alberga el Parlament de Catalunya. Està molt ben il·luminat i controlat per la Guàrdia Civil”, explica l’artista.

Em vaig anar movent ràpid, fent firmes a les gàbies dels pingüins, les girafes, bisons i gaseles, abans d’arribar a la meva destinació final: el tancat de l’elefant
Banksy, ‘Wall and piece’ (2003)

Als elefants, Banksy explica que tenia previst pintar-hi la frase: “Ara rieu, però un dia nosaltres estarem al poder”, però va perdre el paper en què portava escrita la traducció al castellà. Per això va optar per fer marques que simulaven un recompte de dies, com si els mateixos animals calculessin els dies de tancament. Les brigades del Zoo van esborrar aquelles pintades ràpidament perquè, segons explica el mateix artista, quan va tornar l’endemà al parc per comprovar el resultat de la seva acció, ja no hi eren. Sí que va poder fer fotografies del recinte dels pingüins i les girafes, que va publicar a ‘Wall and piece’.

Qui en el moment de l’acció de Banksy era cap de la col·lecció del Zoo de Barcelona recorda que en aquell moment van considerar que les pintades havien estat obra d’un brètol: “Va ser una gamberrada i no hi vam donar cap importància. Vam donar instruccions perquè les girafes no sortissin al pati, i després també em van avisar que hi havia pintades al recinte dels elefants”, rememora Miquel Grinyó.

Eren unes signatures en què posava ‘Ban’, o ‘Banco’ o alguna cosa així
Miquel Grinyó, cap de la col·lecció del Zoo de Barcelona

L’acció de Banksy, encara visible al Zoo

Les pintades encara es poden intuir en una visita al Zoo, però cal fixar-s’hi per trobar-les. N’hi ha restes en una de les pedres que fan de paret al recinte dels pingüins de Humboldt, i també en un bloc que es va traslladar de les girafes a una zona de pícnic, a tocar de l’estàtua ‘Dama del paraigua’.

Cal conservar les pintades?

Fonts del Zoo de Barcelona expliquen que les pintades no reben cap tractament especial. Però cal plantejar conservar-les? El crític d’art i historiador Ricard Mas ho té ven clar: “Una obra d’art urbà està creada per ser efímera, perquè desaparegui amb el temps. Per tant, no tindria cap sentit conservar-la”, explica. Per Mas, fer un tractament especial a aquesta signatura “dona llum verda que qualsevol persona pugui reclamar que no esborrin la seva pintada feta al carrer“.

Una visita al Zoo de Barcelona inclou, doncs, l’observació d’animals, però també l’oportunitat de contemplar les restes de l’única acció de Banksy que queda visible a la ciutat. Això, fins que el pas del temps no les acabi d’esborrar per sempre si ningú hi posa remei.