Cada carrer del Gòtic, cada plaça, protagonitza un capítol de la història monumental de Barcelona. Però, per si mateix, el barri també té una història pròpia, feta de vivències quotidianes, records que cada veí guarda en àlbums de fotos o en forma de vídeos. En conjunt formen la memòria d’un veïnat sovint eclipsat o directament gentrificat pel turisme i la pressió immobiliària. Rescatar entre tots aquesta història popular i reunir-la en un mateix arxiu és el que pretén Memòria visual del Gòtic, un projecte en format web per reivindicar el sentiment de pertinença al barri.

“Hi ha un perill de pèrdua d’identitat”, assegura Felipe Garibello, coordinador de projectes culturals del Centre Cívic Pati Llimona. Per això “era important crear alguna cosa, com el web, en què es vegi que hi ha gent que viu al Gòtic”. Amb aquest objectiu, la primera idea de la desena d’entitats que formen la taula de memòria del barri va ser crear un fons d’imatges antigues, procedents d’arxius municipals i cedides per veïns com Concha de Ferrer.

Una de les imatges cedides per Concha de Ferrer, en què es veu ella mateixa davant de la muralla als anys 50

Seves, o millor dit del pare, són un grapat de les fotografies que documenten la vida al barri als anys 50 i 60 i en especial a l’entorn de la plaça de Ramon Berenguer el Gran, on resideix des de sempre la Concha. “No té res a veure la plaça d’avui”, explica.

Crida per fer créixer l’arxiu

Però a més d’imatges familiars o d’actes festius, el projecte s’ha obert, en una segona fase, també a documents més contemporanis, agrupats sota el nom L’arxiu és viu. És el cas d’accions comunitàries o lluites veïnals com la que va aconseguir la remodelació de la plaça del Vuit de Març, ara fa més d’una dècada.

Com una “eina viva de cohesió”, les entitats fan una crida al veïnat per continuar participant en el projecte, fent-hi arribar fotos i altres materials domèstics propis que puguin explicar l’evolució del barri. Amb tot plegat, a més del web, la intenció és utilitzar les imatges en activitats futures, com tallers i exposicions, sobre la memòria i la identitat del barri.