Comparteix part del nom amb un altre gimnàs veí, el Social Sant Pau. De fet va començar l’activitat allà fa anys i d’aquí ve que n’heretés la denominació. Des del 2012, però, el club de taekwondo Sant Pau Jade D’Warriors ocupa en solitari uns baixos de lloguer al carrer de la Riera Alta, al Raval. Cada tarda, la porta s’omple de famílies, sobretot d’origen filipí, que hi porten fills i filles de totes les edats a les classes d’Elmar Dimayuga, fundador i ànima de l’escola. Això, si no plou.

Inundacions i deixadesa

Els dies de pluja directament no hi ha entrenaments. “No obro”, explica Dimayuga, “no puc perquè va caient aigua del sostre i per les parets”. La situació es remunta als temporals de la tardor del 2018. Aleshores, el local es va inundar totalment. El mateix Elmar, amb l’ajut del seu fill, va ocupar-se de treure l’aigua per minimitzar els danys al mobiliari, a les portes i a la pintura.

Després ho va posar en coneixement de l’administrador de la finca i a partir d’aquí va començar el que, segons el seu relat, és una història de deixadesa, d’obviar responsabilitats, per part d’administrador i propietari. L’abril del 2019 es van fer obres als baixants però el resultat va ser que, en tornar les pluges, l’aigua ara sobreeixia, acompanyada de restes fecals, per les dutxes i l’inodor, que des d’aleshores han quedat inutilitzats.

Dimayuga assegura que en aquest temps s’ha posat en contacte diverses vegades amb l’administració i li ha fet arribar vídeos dels problemes. Un representant de la propietat també va fer fotografies fa uns mesos però des d’aleshores, res. “Per la idiosincràsia filipina de no voler fer soroll, de fer les coses com cal, a poc a poc, hem arribat fins aquí”, explica Marc Malapitan, president de l’Associació Kalayaan Cultural Filipina a Catalunya, que dona suport al club.

Un referent al Raval

Segons Malapitan, l’empresa propietària delega la responsabilitat en la que va fer les obres dels baixants l’any passat, i que ara ja no existeix. I mentre uns i altres es passen la pilota, tot continua igual. Però la paciència s’ha acabat. “El club és un referent per a tota la comunitat filipina i no voldríem que desaparegués”, reivindica.

A més de formar actualment uns 80 alumnes, els equips del Sant Pau Jade han assolit èxits com campionats d’Espanya en categories de promoció. El més important, el subcampionat mundial cadet que va aconseguir el 2017 un dels joves lluitadors. Dimayuga aspira ara a continuar formant campions, però en condicions més dignes, en el mateix local o “si pot ser en un de més gran”. Malapitan remata: “L’Elmar sempre ens ha ensenyat a lluitar, però no només ho hauríem de fer al tatami, sinó també pels nostres drets”.