El número sis d’Esquerra Republicana a les eleccions generals del 28-A, Gerard Gómez del Moral, ha assegurat aquest dimecres que la solució que ha proposat el PSOE per Catalunya només ha estat el “no, no, no” i ho ha titllat de “decebedor”. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics‘, en què s’ha preguntat com els socialistes es poden “limitar a dir ‘nunca, nunca, nunca’ davant la proposta d’un referèndum que denfensa el 80 % de la població de Catalunya”. En aquest sentit, per Gómez del Moral, els socialistes “també han bloquejat” la política espanyola quan han governat: “Ha estat el mateix que un govern de dretes però amb una rialla”, ha etzibat.

Tal com han dit els independentistes durant tota la campanya, l’objectiu dels republicans és aconseguir “la major força” possible per tenir “més capacitat per influir i arrossegar” el PSOE i també aconseguir que “sumin les esquerres”. Tot i això, Gómez del Moral ha alertat d’un possible pacte entre PSOE i Ciutadans i ha carregat contra Sánchez, a qui ha qualificat de “camaleònic” per, segons ha dit, “passar d’una banda a una altra per interessos”. Tot i això, dit que és una “bona notícia” que digui que vol tornar a seure a la taula de diàleg.

El republicà també ha criticat la candidata del PSC Meritxell Batet, després que assegurés aquest dimecres al matí que “entestar-se en l’autodeterminació és posar una condició impossible” i que acabaria “marginant” a Catalunya al Congrés. Gómez del Moral ha dit que el “sorprenia” que Batet negués “el primer dret reconegut a la Carta Europea de Drets Civíls i Polítics”. “Aquest és el progressisme del Partit Socialista? Em sembla molt decebedor”, ha assegurat.

Gómez del Moral corregeix Asens: “El vot útil dels independentistes és un partit independentista”

Gómez del Moral ha respòs al candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, que s’ha ergit com a “vot útil” pel sobiranisme al Congrés. “Em sorprèn que diguin que un partit no independentista és el vot útil dels independentistes”, ha retret. “Si ets indepdenentista és més útil votar forces independentistes”, ha sentenciat.

Reivindica ERC com el primer partit independentista

El republicà ha evitat criticar Junts per Catalunya i, seguint la línia de Rufián, ha desitjat “tota la sort del món a l’espai convergent”. Tot i això, Gómez del Moral ha volgut recordar que ERC és independentista “abans que cap altre partit” ho fos. I ha dit que Esquerra “és garantia d’independendència i de polítiques socials cap a l’esquerra”.

En aquest sentit, ha assegurat que “ni acceptem ni volem donar lliçons d’independentisme a ningú perquè ho som des de sempre”. “El que volem és passar el 50 %, ser més i guanyar”, ha conclòs.

Abraçada a Rosell i dard a Lamela

L’entrevista s’ha fet el mateix dia de l’absolució de Sandro Rosell, després de passar dos anys en presó preventiva. Gómez del Moral ha assegurat que li semblava una “barbaritat i una injustícia difícil de qualificar” i ha recordat que qui el va empresonar va ser la jutgessa Lamela, “la mateixa que va enviar a la presó els nostres companys”, fent referència als líders independentistes empresonats.

Gómez del Moral ha criticat l’Audiència Nacional per prendre “decisions absolutament arbitràries que haurien d’esgarrifar a qualsevol demòcrata” i ha defensat la innocència dels seus companys. “Són dues injustícies amb un mateix inici: la jutgessa Lamela a qui, per cert, ja han ascendit al Tribunal Suprem”, ha dit.