La Generalitat impulsa una campanya intensiva d’inspecció a les terrasses per comprovar si es compleix, o no, la normativa en matèria antitabac. Així ho ha explicat en una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que ha detallat que les inspeccions es faran en “hores de màxima afluència”.

Aquesta campanya començarà properament i s’allargarà tres mesos. Passat aquest temps, en funció dels resultats obtinguts, el Departament de Salut valorarà vetar el tabac a les terrasses de bars i restaurants de Catalunya.

De fet, la Generalitat treballa en la redacció d’una nova llei d’addiccions, que preveu prohibir fumar als vehicles privats, a les instal·lacions esportives a l’aire lliure i a l’exterior de les parades de transport públic.

10.000 inspeccions anuals per garantir el compliment de la llei antitabac

Carmen Cabezas ha explicat que el Departament de Salut fa anualment més de 10.000 inspeccions per comprovar si es compleix, la llei antitabac. La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, a més, ha detallat que també reben unes 100 denúncies.

Repunt del consum de tabac després de set anys

Després de set anys amb descensos continus a Catalunya, el consum de tabac ha tingut un repunt: s’ha passat del 24 al 25,6 % de fumadors, segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2018. L’increment en les dones és més alt i ha passat del 18,5 al 20,5 %, mentre que en els homes hi ha un augment del 29,7 al 30,9 %.

No obstant això, el Departament de Salut assenyala que la mortalitat anual a Catalunya atribuïble al consum de tabac no ha variat gaire en els dos darrers anys, i se situa al voltant de les 9.500 morts, una xifra que equival a 26 defuncions cada dia.

On és prohibit fumar?

D’acord amb la Llei 28/2005, que regula el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, es prohibeix fumar en tots els espais públics tancats i l’ús de cigarretes electròniques en dependències de les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic.

On és permès fumar?

La Generalitat permet fumar als espais a l’aire lliure, és a dir, aquells espais no coberts, o bé coberts amb un màxim de dues parets, murs o paraments laterals.

No obstant això, la normativa vigent estableix algunes excepcions que permeten fumar en indrets tancats:

  • Zones habilitades per a fumadors en centres residencials per a persones grans o amb discapacitat.
  • Zones habilitades per a fumadors en establiments psiquiàtrics de mitjana i llarga durada o bé a les zones exteriors a l’aire lliure.
  • 30 % de les habitacions d’hotels i hostals, sempre que estiguin separades de les habitacions per a no fumadors.