A les escoles i hospitals, fins que ho va prohibir la primera llei antitabac a Espanya l’any 1988, era habitual veure professors i doctors fent classe o passant consulta amb la cigarreta a la mà. Ara, seria impensable. També es fa estrany recordar que, fins fa tan sols nou anys, a l’estat estava permès fumar a l’interior dels bars i restaurants que ho haguessin escollit. Passarà el mateix amb les terrasses? L’Agència de Salut Pública de la Generalitat va explicar a principis d’estiu que treballa en una nova llei que podria prohibir fumar a totes les terrasses dels bars i restaurants.

La llei antitabac actual ja preveu limitacions per fumar a les terrasses: tan sols es pot fer en aquelles on hi hagi ventilació i no hi hagi més de dos paraments, és a dir, aquelles en què no hi ha carpes que impedeixin la ventilació. L’Agència de Salut Pública explica que l’opció de prohibir definitivament fumar a les terrasses s’està treballant perquè “pugui tenir el consens del sector”. De moment, però, hi ha la percepció que ni la legislació actual no es compleix i per això la Generalitat ja ha anunciat que s’intensificaran les inspeccions.

Precisament segons l’última enquesta de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, el 62 % de la població creu que també a les terrasses tancades els clients fumen tot i la prohibició. La majoria, tres de cada quatre entrevistats, també consideren que caldria prohibir fumar a l’aire lliure on es concentri gent.