Han estat 1.328 dies a la presó. “No pensava estar-m’hi tant de temps. Sabia que existia la possibilitat, però no sabia que s’allargaria tant“, assegura l’exregidor Joaquim Forn, qui ha tornat al plató del programa ‘bàsics’, de betevé, per narrar la seva experiència aquests darrers anys. “He passat moments molt dolents, però he intentat aprendre’n. Hi ha una part molt bonica de la presó“, ha dit. Explica que dins les cel·les hi ha persones amb “moltíssima humanitat” i que la companyia de la resta de líders independentistes presos ha estat clau per poder tirar endavant: “Quan algú té un moment baix, és important que un company t’ajudi a remuntar”.

Aquest suport també l’ha rebut per part de milers de catalans que li han enviat missives durant aquests anys de presó. Des del seu ingrés ha rebut gairebé 50.000 cartes. Una setmana després de sortir en llibertat, l’exregidor de Barcelona té com a objectiu “mirar endavant” i no recrear-se amb l’etapa de la presó. “El temps no el recuperes”, admet, si bé es posa com a fita normalitzar la seva vida com més aviat millor. També reconeix, però, que l’adaptació “no està sent fàcil”, ni per a ell ni tampoc per a la seva família.

Joaquim Forn, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

Forn recorda que podia haver evitat la presó havent marxat a l’estranger, tal com van fer altres polítics com Carles Puigdemont. Preguntat per si es penedeix de no haver-ho fet, ho nega: “La decisió [de quedar-se a Catalunya] la vaig prendre amb plena consciència”. Ara bé, ha tingut també lloc per a l’autocrítica dels partits que el 2017 governaven Catalunya.

Si ho haguéssim fet tot bé, no hauríem entrat a la presó i ja seríem independents
Joaquim Forn, exregidor i exconseller

“La nostra sortida tampoc no resol el problema”

La posada en llibertat de Forn va arribar després que el Govern espanyol aprovés l’indult per a ell i per a la resta de líders independentistes condemnats a presó per l’1-O. Explica que li va costar creure que aquests indults tirarien endavant perquè hi ha hagut molts rumors dins de la presó sobre el seu futur. Encara sobre els indults, ha dit: “L’alegria personal hi és, però la nostra sortida tampoc no resol el problema“.

En aquest sentit, el també exconseller de la Generalitat aposta per l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, dues qüestions que veu difícil que s’aconsegueixin amb la taula de negociació entre La Moncloa i la Generalitat. Ho ha dit després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi tancat la porta de forma rotunda a la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya. Ara bé, el futur de Joaquim Forn no preveu tornar a la primera línia de la política: “Ja he cobert una part de la meva vida; vull fer altres coses“.

Crida per un clima d’acords a l’Ajuntament

Sobre una possible rebuda institucional als presos a l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn no vol fer-ne cap petició perquè això, ha afegit, ha de ser decisió del govern d’Ada Colau. A més, ha insistit en la necessitat de crear un clima d’acords al consistori pel bé dels barcelonins perquè “fer política vol dir això”. “Mai no m’han agradat els cordons sanitaris: ni posar-los ni que me’ls posin”, ha conclòs.

Hem viscut moments de gran tensió política, però sense oblidar-ho, sense deixar de banda les reivindicacions, hem de ser capaços d’arribar a acords
Joaquim Forn, exregidor i exconseller

Després que Elsa Artadi (Junts) s’hagi postulat per ser candidata en les eleccions municipals del 2023, Forn n’ha celebrat la decisió. Considera que la presidenta del grup municipal “és molt valenta” i ha fet bé el millor que podia fer: quedar-se a Barcelona perquè “dona una imatge de seriositat”.