Què són i com funcionen els fons voltor? Qui hi ha al darrere? Quines conseqüències provoquen en el mercat immobiliari? Són algunes de les preguntes a les què hem buscat resposta al programa ‘bàsics’ entrevistant l’advocat Arcadi Sala-Planell de BBS Advocats. El lletrat els ha definit com a “pura especulació” i ha dit que actuen “amb total impunitat per part de la legislació”. També ha considerat que la seva activitat és “difícil de combatre perquè són entitats amb tanta capacitat econòmica que dominen tot el mercat financer”.

Sala-Planell ha explicat que es diuen fons voltor perquè es queden “amb les deixalles, amb allò que no volen els bancs”. De fet el que adquireixen inicialment són els crèdits hipotecaris i s’acaben quedat amb els habitatges per vendre’ls en el millor moment. “Compren per 20.000 euros habitatges que al mercat poden tenir un valor de 200.000 euros”. Un cop adquirit el bloc “no els importa tenir-ho buit durant molt de temps, s’esperen a poder vendre al preu que ells consideren correcte”.

“El què ha passat amb el Bloc Llavors és un escàndol”

D’exemples de les conseqüències que tenen per als veïns d’un edifici la compra per part d’un fons voltor n’hi ha molts a la ciutat de Barcelona. Els darrers dies un cas que torna a estar d’actualitat és el del Bloc Llavors, a Sants perquè l’Audiència de Barcelona ha admès parcialment a tràmit el recurs presentat per l’empresa de Vauras, el fons voltor de capital estranger propietari de l’edifici i reobre la causa contra Colau i els regidors Marc Serra i Lucía Martín per l’actuació del govern municipal. 

L’advocat Sala-Planell creu que el recurs no tindrà recorregut i ha considerat que la querella presentada per Vauras el 2020 és “ridícula, per fer el xou. Confio que no passarà res perquè ja es va arxivar la primera vegada. Segons Sala-Planell darrere d’aquesta acció només hi ha la voluntat “de pressionar per intimidar”.