Cada vegada hi ha més negocis emblemàtics o històrics de Barcelona que busquen relleu. Els propietaris es jubilen i volen deixar els establiments en bones mans. És a dir, que encapçalin el negoci nous emprenedors que vulguin conservar l’essència dels comerços i, per tant, part de la història de Barcelona.
El degoteig d'”Es traspassa” és constant a la ciutat i sembla que és més fàcil que aquests establiments es converteixin en cadenes o franquícies que el fet que es pugui mantenir el negoci. És el cas de la Granja Viader, la Fleca els Àngels i la pastisseria La Estrella, tres negocis emblemàtics que volen mantenir l’ànima.
Dos anys per trobar continuïtat
A la Granja Viader, on va néixer el Cacaolat, li queden dos anys per trobar un relleu. Mercè Casademunt Viader, quarta generació, vol que tot continuï igual d’aquí a dos anys a l’establiment que va obrir el 1870 i que ha mantingut la xocolata desfeta i la recepta familiar de la crema al carrer d’en Xuclà. Explica que, arran de la notícia de la jubilació, s’ha obert la possibilitat que continuï el negoci un dels seus fills. “Ara he vist com la gent s’estima la granja i com tothom vol que segueixi”, diu Casademunt, que, afegeix, només la deixaria “perquè vingui algú que se l’estimi i vulgui seguir” com si ella encara hi fos.

Jubilació al cor del Raval
Al carrer dels Àngels amb el d’Elisabets, hi ha la centenària Fleca dels Àngels, que ha posat el cartell de “traspàs per jubilació” a la porta i de moment se’n desconeix el futur. Juana Solé, al capdavant durant els últims 40 anys, explica que després de penjar el cartell i d’una piulada d’una usuària d’X han rebut una onada de propostes que ara valoraran. Les tradicionals galetes de nabius, de pinya, de pistatxo, de nous, d’ametlla o de xocolata poden desaparèixer segons qui s’embarqui en aquest negoci.

Relleus que mantenen la història
La pastisseria La Estrella remunta els seus orígens al 1825 i encara conserva el forn originari i la decoració dels anys 50 del segle XX al carrer Nou de la Rambla, al Raval. L’estiu passat, però, l’aura d’aquest establiment històric va estar a punt de desaparèixer: la pastisseria va tancar per la jubilació de la seva última propietària, Montserrat Martínez. Però al cap d’uns mesos l’essència de La Estrella es va salvar.
Anna Campos i Judit Sirvent, dues amigues de 25 anys que havien treballat juntes en aquest negoci, van posar-se davant del taulell i l’Estrella podrà celebrar els 200 anys. “Era gairebé una obligació agafar-la, no la podia deixar escapar”, recorda Campos. Per a la Judit significa “donar vida al barri, a Barcelona, i seguir en aquest establiment, que és història de la ciutat”. I cada diumenge, els veïns podran continuar anant a buscar el tortell de nata.

El Forn Esplugues, al barri de Sants, va tancar al febrer per sorpresa de tothom. El propietari del negoci, amb 126 anys d’història, Jordi Suñé Cortes, s’ha jubilat i sense relleu familiar ha traspassat el negoci a l’empresa Miga Suave.
Els treballadors del forn tampoc en sabien res, tot i que els han dit que continuaran treballant al nou negoci: “No sabem quin pa farem. És un forner francès que ha guanyat molts premis”.
