Lamine Yamal s’ha convertit en els últims mesos en un referent. De pare marroquí i mare equatoguineana, aquest jove de Rocafonda, Mataró, ha marcat perfil en mostrar amb orgull el codi postal del seu barri, una manera de reivindicar els seus orígens. El futbolista, només amb 17 anys, no ha parat de sumar èxits i ser un referent per a molts joves. Al bàsics hem volgut conèixer altres Lamines, altres joves referents d’èxit d’origen migrant.
“Soc massa catalana per a alguns i massa marroquina per a altres”
La Imane Raissali, Miss Raisa, va arribar a la ciutat amb vuit anys. És artista, rapera, activista, escriptora i comunicadora. Considera que el futbolista és un referent, però no tot ha de recaure sobre aquest tipus de referent. “Tots els fills d’immigrants o immigrant tenim la pressió de ser algú amb notorietat“, explica. Miss Raisa afegeix que no hauria de ser imprescindible l’existència de referents, perquè si no n’hi ha també tens més llibertat per trobar el teu camí.
Celebra que els joves ja no busquen encaixar en la societat, però explica: “Si ets una noia, marroquina i musulmana hi ha una sèrie d’expectatives. No encaixo en les categories perquè soc massa catalana per a alguns i massa marroquina per a altres“.
“Què és un referent? Per a cadascú pot ser diferent”
En Tchacka Domubia va arribar sol de Mali i ara forma part de l’equip de sensibilització del Casal dels Infants. Fa xerrades a escoles i instituts sobre les desigualtats socials i la realitat de les persones migrades. “Per mi, la meva referent era al Casal dels Infants i em donava confiança, m’escoltava“.
“Treballar l’autoestima, l’amor propi i creure que pots arribar on t’han fet creure sempre que no podries arribar” explica la Chayma Rachdi Mennana. Ella té 22 anys, ha fet Humanitats i treballa en el projecte APROPA’T de la Mina. Aquesta barcelonina també participa en un projecte per a joves emprenedors del Marroc. “Què és un referent? Per a cadascú pot ser diferent”.