La comunitat musulmana ha començat aquest dimarts el ramadà, una cita que indica l’inici del període de dejuni col·lectiu que s’allargarà un mes. Part dels fidels tenen la sensació que hi ha manca d’empatia per part de la resta de la societat i reclamen que, per exemple, se’ls feliciti aquesta festivitat. Així ho han expressat dues noies musulmanes, Majda Moustaid i Ilham Arbine, en un debat al programa ‘bàsics’, de betevé.

Ambdues veuen semblances entre el ramadà i Nadal i, per això, no entenen que no sigui més habitual que es feliciti aquesta festa dels musulmans: “Felicitar el ramadà costa molt poc i té molt impacte”, afirma la Majda. Per ella, desitjar un bon ramadà significa que “estàs acceptant que hi ha persones que tenen una espiritualitat diferent”. En la mateixa línia, l’Ilham admet que li fa il·lusió que les seves amigues no musulmanes li felicitin aquesta festivitat tan important per a ella, però reconeix que també “és trist”: “Per què m’hauria de fer il·lusió quan hauria de ser normal?”.

“He notat molt no poder reunir-nos amb la família”

Aquest és el segon ramadà en pandèmia, marcat pel toc de queda i les restriccions d’aforament. Davant d’això, l’Ilham recorda que “l’islam és una religió de comunitat” i les mesures sanitàries pel coronavirus impedeixen les grans trobades: “He notat molt no poder reunir-nos amb la família i estar tots junts”, ha lamentat.