Petició de calma dels farmacèutics davant el neguit de la població per començar a adquirir pastilles de iode que podrien prevenir dels efectes radioactius d’un possible desastre nuclear. Els últims dies, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya ha rebut diverses peticions per adquirir-ne, però el seu president, Antoni Torres, ha deixat clar al ‘bàsics’ d’aquest dimecres que aquest medicament no funciona contra aquest propòsit.

“Seria necessària la ingesta d’entre 400 i 1.000 pastilles”

“No ens hem de deixar endur per l’alarmisme”, ha avisat Torres, que ha explicat que “perquè el medicament fos eficaç seria necessària la ingesta d’entre 400 i 1.000 comprimits en un dia”. Segons el farmacèutic, les pastilles de iode que es venen a les farmàcies funcionen només com a complement alimentari i no es poden comparar amb les que proporcionen els governs en conflicte de guerra o en cas d’emergència, com va passar amb l’accident de Txernòbil el 1986.

No deixar-se endur per l’alarmisme

Torres també ha recordat que “el iode és un principi actiu que té efectes secundaris” i només se n’obté la prescripció a través de les autoritats governamentals d’un país davant la previsió d’un núvol radioactiu, ja que les conseqüències de prendre pastilles podrien ser catastròfiques. A més, el comprimit no faria efecte si no es pren sis hores abans d’estar exposat a la radioactivitat.

Els farmacèutics aconsellen canalitzar l’ajuda humanitària a Ucraïna mitjançant donacions econòmiques

La FEFAC aconsella canalitzar les peticions per fer arribar ajuda humanitària a Ucraïna mitjançant donacions econòmiques, per facilitar i agilitzar al màxim la resposta a les necessitats reals de la població.

“És important procedir de forma organitzada i eficient a l’hora de fer enviaments de medicaments per garantir les condicions de transport i evitar enviaments inadequats o amb informació poc comprensible, així com per vies que no garanteixin que arriben als agents responsables d’assistència”.

Evitar la sobrecàrrega de treball tenint en compte la logística d’Ucraïna

També és important que els medicaments que s’enviïn siguin amb el format i empaquetatge adequats, amb informació comprensible per als receptors i pels canals que en garanteixin el bon ús i l’accés. Cal evitar especulació de mercats i, sobretot, eliminar enviaments que no responen a les seves necessitats reals i que, lluny de ser una ajuda, es converteixen en un sobrecost i una sobrecàrrega de treball, tenint en compte la dificultat logística d’Ucraïna.

Donar material a través d’organitzacions especialitzades

La FEFAC suggereix canalitzar les donacions de material mitjançant organitzacions especialitzades. Tot i això, en cas de ser farmàcia i realitzar recollides, aconsella utilitzar les llistes facilitades pel consolat a Barcelona.

D’aquesta manera s’assegura que els medicaments arribaran a les organitzacions que ho necessiten i s’evita que passin a mans de xarxes organitzades de delinqüència.