En ocasions, Barcelona és fosca i excloent i, en d’altres, alegre i lliure; una ciutat plena de realitats que sovint queden tapades perquè molt pocs les volen veure. Justament, l’exposició “Reflexa’T“, al Centre Cívic Pati Llimona, pretén fer visible un món que també existeix a la capital catalana: el d’aquells que viuen al carrer. És un recull de fotografies capturades per nou persones sense llar que han retratat Barcelona tal com la senten.

La Minerva es passeja per la sala del centre cívic on pengen les instantànies que ella mateixa signa. Ha volgut transmetre dos estats d’ànim diferents: d’una banda, la soledat que t’abraça quan dorms al ras a la ciutat, amb imatges del carrer, i, de l’altra, l’esperança i l’optimisme de sortir-se’n a poc a poc, amb retrats de les companyes del centre per a dones sense llar La Llavor, on s’allotja des de fa un any.

exposició Reflexa'T
La Minerva observa algunes de les seves fotografies
A vegades penses que tot s’acaba, però amb projectes com aquest et tornes a il·lusionar”
Minerva, autora a “Reflexa’T” que ha viscut al carrer

A cada foto li he posat molt d’amor i ─gràcies a l’experiència com a fotògrafa─ t’adones que encara pots fer coses. A vegades penses que tot s’acaba però, amb aquest tipus de projectes, t’il·lusiones i emociones“, relata. La mostra és fruit d’un taller de fotografia i teoria urbana en què van participar tots els autors. Qui hi ha al darrere de “Reflexa’T” és la productora laudiovisual prod. i el director artístic n’és el videògraf Roger la Puente.

“La iniciativa va sorgir arran de la pandèmia, quan vam poder veure que qui quedava al carrer era la gent que no tenia casa on recloure’s… es va fer molt evident la crisi de l’habitatge a Barcelona“, explica La Puente. Els nou participants els van trobar precisament al ras o bé a través de coneguts, associacions o centres d’acollida. “És un col·lectiu en augment i preocupa que, en lloc de solucionar-ho, es va fent gros per culpa de l’especulació immobiliària, la llei d’estrangeria, etc.”, sentencia el director.

exposició Reflexa'T
Imatges del qui dormen al ras a la plaça Reial de Barcelona

Davant d’aquest escenari, Patricia Sánchez, la productora de la iniciativa, confia que el resultat ajudi a “trencar murs” entre la societat i aquells que no disposen de domicili. El projecte “Reflexa’T” ha tingut la col·laboració d’institucions i altres entitats, com la Fundació la Caixa o Casanova Foto, i l’exposició es pot visitar al Centre Cívic Pati Llimona fins al dimecres 24 de novembre.