El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, i el professor de la UPC i investigador de BIOCOM-SC Daniel López Codina demanen a la població un últim esforç abans no es noti una millora substancial de les dades de la pandèmia que permeti relaxar les restriccions. Almirante hi posa xifres: “Ens fan falta quatre o sis setmanes d’esforç perquè tinguem un volum de població vacunada que faci baixar moltíssim la pressió”. Aquesta afirmació la comparteix López Codina, qui assenyala que “queden poques setmanes” perquè la pressió als hospitals s’alleugereixi.

Almirante i López Codina, al ‘bàsics’
TAULA COMPLETA

El confinament comarcal, una bona decisió

Els experts valoren positivament la decisió del Procicat de tornar al confinament comarcal a partir de divendres. Almirante ho considera una “decisió prudent”, mentre que López Codina ho veu “del tot assenyat”. Ho han dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

El professor de la UPC considera que no tornar al confinament comarcal podria haver provocat “que el 21 d’abril ens trobéssim amb les UCI plenes per damunt dels 600 pacients“, un fet “molt problemàtic”. Actualment hi ha 458 pacients a cures intensives i més de 1.700 persones ingressades per covid-19, un empitjorament respecte a les últimes setmanes.

Els efectes de Setmana Santa, d’aquí a 10 dies

Daniel López Codina detalla que ens trobem davant d’un creixement que, tot i que “no és gaire intens”, pot passar que properament “es multipliqui ràpidament”, sobretot coincidint amb els efectes de Setmana Santa. En aquest sentit, l’investigador de BIOCOM-SC sosté que els “efectes de Setmana Santa els veurem d’aquí a una setmana o 10 dies”, ja que les persones que s’hagin contagiat “tarden cinc dies a desenvolupar símptomes”.

Per la seva banda, Benito Almirante considera que té un impacte negatiu en la població modificar les restriccions contínuament, ja que “la població no és capaç d’assimilar els canvis tan importants que es produeixen” i això causa “fatiga pandèmica” a la societat.