La segona onada del coronavirus no ha afectat tanta gent gran com ho va fer la primera, entre el mesos de març i maig. Això ha fet que aquesta vegada la mortalitat hagi estat inferior, i els experts alerten que aquesta situació pot generar una falsa sensació de seguretat entre els joves. “Com que hi ha hagut més casos lleus, probablement molta gent ha perdut la por al virus, i no la podem perdre“, ha dit la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, en una entrevista al ‘bàsics’, de betevé.

▷ Magda Campins, al ‘bàsics’
Entrevista completa

La velocitat o taxa de contagi (Rt) frega l’1 a Catalunya i ja supera aquest llindar a la ciutat de Barcelona. Si no s’aconsegueix reduir aquesta Rt, els casos poden créixer de forma exponencial els dies vinents. “Les properes setmanes podem tenir una situació similar a la de l’octubre, amb les UCI plenes i un increment de les morts”, ha advertit.

L’augment dels casos nous dels darrers dies ja s’està notant a hospitals com el Vall d’Hebron, on la situació havia millorat després de la segona onada: ha passat de tenir de mitjana d’entre dos i tres ingressos diaris per covid-19 a tenir-ne gairebé una desena els dos darrers dies. Campins demana esperar per veure’n la tendència, si bé es mostra “preocupada” per l’evolució de la situació epidemiològica.

Més sancions per controlar la pandèmia

La doctora ha advertit que si la pandèmia es descontrola de nou els professionals sanitaris no podran arribar a atendre persones amb altres malalties greus: “No ens pot tornar a passar”. Per això, ha defensat que malgrat que pugui ser “molt trist i impopular” hi hagi més sancions per a les persones que incompleixen les normes, també quan a les terrasses els clients no duen la mascareta o no hi ha separació suficient entre taules. Creu que així “potser tothom compliria una mica més”.

Les autoritats sanitàries ja han fet una guia amb limitacions i recomanacions a l’hora de celebrar Nadal (per exemple, 10 persones com a màxim per taula). Campins és partidària que en siguin sis en lloc de 10 per reduir el risc de contagi per a una època que li preocupa especialment: “S’ajunten famílies, hi ha dinars i sopars en llocs tancats perquè fa fred… Tot això és un risc elevadíssim per als contagis“. Ara bé, admet que li generen més “por” les primeres setmanes de gener perquè serà quan es veuran els conseqüències de les reunions per les festes.

Sobre la possibilitat de fer-se un test antigènic abans d’un àpat, la cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Vall d’Hebron alerta que pot haver-hi falsos negatius en persones asimptomàtiques i que, per tant, aquestes proves poden generar una “falsa seguretat” que convidi a relaxar-se en les mesures d’higiene i de seguretat. Per això, no recomana recórrer a aquests tests i aposta per la mascareta, la distància, la higiene de mans i les reunions de grups petits.