Una expedició amb persones amb discapacitat aconsegueix arriba als peus de la muntanya més alta del món, al camp base de l’Everest. Es tracta de l’aventura de CIM Project, Club Inclusiu de Muntanya, que ha organitzat una expedició formada per 31 persones, algunes amb fibromiàlgia, autisme o paraplegia, que acaben de fer una fita que semblava impossible: arribar a més de 5.300 metres d’altitud.
“Portar la inclusió a la muntanya més alta”, ha reivindicat en una entrevista al bàsics Mayte Serrat, presidenta del CIM Project i doctora a l’Hospital Vall d’Hebron. Ha relatat que volia començar “per un repte fort i trencar les barreres socials de la discapacitat”. La doctora apunta que no s’han de “trencar límits, els hem de reconèixer i veure quin suport necessiten” i afirma que així ho han fet en aquesta expedició.
Un expedicionària amb fibromiàlgia: “Havia estat set anys del sofà al llit”
Una de les participants que és vicepresidenta de l’entitat, Carolina Díaz, recorda que quan li van proposar el repte “primer vaig pensar que era impossible que jo hi anés”. Explica que feia set anys que la seva vida anava del sofà al llit i del llit al sofà, perquè té fibromiàlgia, però després d’anar a la consulta de la doctora Mayte Serrat i de dos anys de preparació, “ha estat un repte personal molt bonic, cada dia ha estat superar-se”. Per Díaz ha significat visibilitzar una malaltia que no no es veu, però que a moltes persones les limita en el dia a dia.
Set etapes, nou dies i més de 30 hores de trekking
El viatge va començar l’1 de novembre des de Barcelona, i després de 60 hores de transport, vols i camins de muntanya van a Lukla, al Nepal, a poc més de 50 quilòmetres del camp base de l’Everest . Des d’allà van començar set etapes, dividides en nou dies i un total de més de 30 hores de tresc fins l’arribada el 12 de novembre.
Entre els membres de l’expedició, hi havia una persona que fa servir cadira de rodes per desplaçar-se. Necessitava una cadira de rodes específica per a la muntanya, però també s’havia de traslladar la que utilitza habitualment. Serrat recorda que “va generar una gran expectació a la muntanya”.
Aquesta no és la primera sortida que fan, també han pujat al Toubkal, al Puigmal o al Pedraforca. La doctora Serrat treballa amb la teràpia Fibrowalk contra la fibromiàlgia i el moviment és fonamental.