El Mercat de la Boqueria ha estat sempre un mercat obert a la via pública, sense portes. I aquesta característica diferencial respecte a altres mercats, com el de Santa Caterina o el de Sant Antoni, té diversos inconvenients. Un dels més evidents l’expliquen els paradistes: la presència de coloms suposa un autèntic maldecap per als seus negocis. Els animals entren amb facilitat a la Boqueria, on instal·len els seus nius i on defequen damunt de les parades, els clients i els passadissos.

Augment de coloms al mercat

L’últim cens municipal de coloms és del 2017 i fixava en 85.000 exemplars la població a Barcelona. Des de llavors, el govern de la ciutat va canviar les batudes de coloms que s’havien fet anteriorment per dispensadors de pinso anticonceptiu. I tot i que algun estudi apunta que la superpoblació de coloms ha baixat, encara genera problemes en espais com la Boqueria.

És incompatible la presència de tants coloms amb unes condicions sanitàries adients

Els comerciants de la Boqueria sempre han conviscut amb aquestes aus, però alguns d’ells apunten que en els darrers cinc anys la seva presència ha augmentat exponencialment. Un d’ells és el carnisser Joaquim Barrachina amb 35 anys d’experiència al mercat. Per al Joaquim “és incompatible la presència de tants coloms amb unes condicions sanitàries adients”. En el seu cas, renuncia a obrir una part de la parada on podria exposar-hi carn fresca degut a la caiguda abundant d’excrements de coloms. A banda del perjudici econòmic que li suposa, la presència de les aus l’obliga a netejar diàriament la seva parada de manera intensa.

fems colom boqueria

Una altra paradista que pateix la caiguda de fems de colom és la Loli. Afirma que de tant en tant ha de sortir de dins de la seva fruiteria i revisar que no hagi caigut cap excrement damunt del menjar i en cas que hagi caigut, ha de llençar-lo a la brossa. Tant la Loli com el Xavier Petràs, de Bolets Petràs, diuen que tenen zones de les seves parades que són de risc i han d’avisar als clients perquè no s’hi posin.

Una amenaça per als restauradors

Un dels referents de la Boqueria és en Joan Bayés del bar Pinotxo. És tota una institució i reconeix que ja no sap què fer amb la presència de coloms que, en ocasions, l’impedeixen servir plats als clients quan sobrevolen el seu local. En el mateix sentit, el bar Boqueria ha hagut de instal·lar una mena de plataforma per evitar que les femtes de colom caiguin a la barra i es faci malbé.

boqueria colom

Prova pilota amb una xarxa anticoloms

Des de fa uns mesos s’està fent una prova pilot amb una xarxa en una part de l’estructura del sostre del mercat per tal d’evitar que els coloms s’hi posin i facin nius. La prova, però, no ha funcionat del tot perquè les aus han aconseguit trencar la xarxa i accedir-hi. I en alguns casos, els coloms no poden sortir i hi acaben morint. Ara mateix, l’Institut Municipal de Mercats està estudiant la possibilitat d’estendre i millorar la xarxa. Mentre la solució no arriba, cada dia hi ha un servei de neteja que actua als passadissos. En paral·lel, alguns comerciants han adquirit elements dissuasius i periòdicament contracten personal extern que neteja la part superior de les parades.