L’Hospital Clínic té actualment cinc UCI ocupades per pacients covid, una menys que fa gairebé dues setmanes. Això es tradueix en 40 pacients malalts de coronavirus a cures intensives i un centenar a tot l’hospital. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el director general de l’hospital, Josep Maria Campistol, ha assenyalat que la situació és “estable” però d’una certa “calma tensa” perquè estan “preparats per al que pugui passar els propers dies”.

Josep Maria Campistol, al ‘bàsics’

ENTREVISTA COMPLETA

Per Campistol, les mesures decretades pel govern de la Generalitat “no són suficients” i considera que “haurien de ser més estrictes” per evitar una altra onada de la pandèmia. Tot i això, el director de l’Hospital Clínic és optimista i confia que la situació del març no es repetirà: “Coneixem millor el virus, estem més ben preparats”.

Un 20 % menys de diagnòstics de càncer el 2020

Un dels efectes de la pandèmia ha estat la invisibilització d’altres malalties, com ara el càncer o patologies neurodegeneratives. Concretament, Campistol calcula que el Clínic tancarà el 2020 amb un descens de fins al 20 % en el diagnòstic de càncers. “Existeixen però no arriben a l’hospital i no se sotmeten al diagnòstic”, detalla el director general de l’hospital, que ho atribueix a la dificultat d’accés al sistema sanitari i també a la por al contagi. Campistol preveu que hi haurà un retard en el diagnòstic de molts pacients i això “tindrà conseqüències en el futur”.

“La pandèmia es va polititzar en moments determinats”

El director general del Clínic critica que hi ha hagut una “politització” i un “aprofitament” de la pandèmia que “no s’hauria d’haver fet” i lamenta que hi hagi hagut polítics determinats que hagin “utilitzat la pandèmia per tirar llenya al foc”. “No era el moment”, ha sentenciat Campistol. Tot i això, considera que la pandèmia “ens ha superat” i que cal “aprendre la lliçó”.