El Museu Carmen Thyssen obrirà les portes a Barcelona a l’edifici del desaparegut cinema Comèdia, si tot va bé, l’any 2027. Per fer-ho possible s’han hagut de conjugar tres factors en l’equació: l’aposta de la baronessa Thyssen per la ciutat, la disponibilitat d’espai al palau, on fins al gener operava el cinema, i el finançament del fons d’inversió Stoneweg. Tot plegat servirà per reformar i obrir el nou museu amb una exposició permanent d’art català dels segles XIX i XX i mostres temporals que comptaran amb la rotació de quadres provinents de les seus que Thyssen té a Madrid i Màlaga.

L’aposta de Carmen Thyssen

La intenció d’obrir una seu permanent de Thyssen a Barcelona ve de lluny i aquest dijous en la roda de premsa de presentació del museu la baronessa ho ha refermat: “És un somni fet realitat“. L’any 2012 es va posar sobre la taula la possibilitat de dedicar el pavelló Victòria Eugènia per fer-hi el museu, una idea que es va acabar descartant. Cal tenir en compte, però, que a Barcelona ja s’exhibeixen més d’una vintena d’obres pertanyents a la col·lecció de Thyssen, concretament al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’obertura del museu a Barcelona significarà afegir una cinquena seu de la fundació a la península. El primer va ser el Thyssen-Bornemisza de Madrid, que es va inaugurar el 1992 amb una fórmula de cessió d’obres original. En un primer moment, Thyssen va llogar 775 obres al museu, mentre que posteriorment l’Estat espanyol les va acabar comprant. El 2011 va venir l’expansió a Màlaga, el 2012 a Sant Feliu de Guíxols i el 2017 a Andorra, aquests dos últims amb exposicions únicament temporals.

La disponibilitat del Palau Marcet

En la conjunció s’hi ha de sumar la disponibilitat d’espai al Palau Marcet, l’antiga seu del cinema Comèdia, que va abaixar la persiana el 14 de gener passat. La història de l’espai és llarga. El Palau Marcet havia estat, fins al 1934, una residència particular. Llavors va començar a funcionar com a teatre fins al 1960, quan van començar les projeccions.

El finançament del fons d’inversió Stoneweg

Els diners de l’operació provindran del fons d’inversió suís Stoneweg, concretament de la divisió Stoneweg Places & Experiences. El fons havia negociat per llogat el palau a les famílies Pla i Planàs, tot i que aquest novembre es va anunciar que finalment havia acabat comprant l’edifici. Del preu de l’operació durant la roda de premsa se n’ha concretat poca cosa, però ronda els 100 milions d’euros incloent-hi la reforma, segons ha avançat La Vanguardia.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a