Escolta aquesta notícia

L’Ajuntament, la Generalitat i el Conesa. Bé es podria considerar la tercera institució de la plaça de Sant Jaume. Ho és almenys per tradició. Obert el 1951, és l’únic negoci històric que hi ha sobreviscut. La jubilació ara dels propietaris en podria haver significat l’extinció, una més en l’obituari comercial del Gòtic. Però no serà el cas, gràcies a dos treballadors de l’establiment, tiet i nebot, que han fet un pas endavant per sortir al rescat dels entrepans planxats més populars de Barcelona.

El tiet és Juan Cano, una institució dins de la institució. Hi va començar el 1991: “Era un nano que estava aprenent i ara sé reparar les planxes”. Ningú fa treballar aquestes relíquies (en servei des de fa més de 60 anys) amb l’agilitat que ho fa ell. I això que ara “no hi ha tres persones que demanin el mateix”. Res a veure amb els inicis, monopolitzats pel llom, el pernil i el formatge i sobretot els frànkfurts, les salsitxes que va introduir a la ciutat Pere Conesa, el fundador del negoci.

Especialitats per a tots els gustos i nacionalitats

Els clàssics continuen entre els cincs més venuts, però a la llista es colen també el de pollastre i sobretot el català (salsitxes del país, formatge i juliana de pebrots i ceba caramel·litzada). N’hi ha molts més, almenys 40 entrepans diferents, a la carta que deixen en herència Josep Conesa i Marta Cortadella, ara que es retiren.

Aquestes combinacions d’ingredients i varietat són una de les claus del negoci. “Rapidesa, qualitat i una atenció fantàstica”, destaca també una clienta. És una recepta que funciona tant entre públic local com entre turistes i en pocs negocis es barregen uns i altres amb tanta naturalitat. El mateix passa amb les llengües que utilitza rere la barra i que ha après amb els anys Christian Domínguez, nebot del Juan i d’ara endavant també guardià de la fórmula Conesa.

“Hem arribat a fer 1.800 entrepans per Sant Jordi”

Josep Conesa, l’antic propietari, recorda que va ser el seu pare qui va començar el negoci. Un dia, va portar a l’establiment un gran pot de vidre ple de salsitxes de Frankfurt. La gent les va tastar i l’entrepà de frànkfurt es va convertir en un èxit que encara perdura, amb “el planxadet del pa” marca de la casa, apunta. L’establiment té un ritme frenètic: un dia de Sant Jordi han “arribat a fer 1.800 entrepans”, explica Conesa.

Josep Conesa i Marta Cortadella marxen tranquils. El Juan deixa clar que entomen la responsabilitat: “És un lloc que hem de cuidar i mantenir i fer la mateixa bona feina”.

Comparteix a: