Una desena d’entitats del Raval i del Gòtic rebutgen l’hipotètic trasllat o tancament del Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard que demanen part dels veïns del barri, els quals denuncien un augment de la sensació d’inseguretat i problemes de convivència per la venda i consum de drogues al carrer.

A través d’un manifest, entitats com Acció Raval, Raval Rebel o la Xarxa Veïnal del Raval, entre d’altres, consideren que el trasllat de la Sala Baluard, la sala de venipunció per a persones drogodependents situada a l’avinguda de les Drassanes, “no farà desaparèixer aquest problema ja que el tràfic continua funcionant al nostre barri”.

El problema: la manca de recursos

Els signants del manifest posen en relleu la importància de la Sala Baluard al barri i consideren que el problema no es troba en la ubicació del centre sinó que rau en la “manca de recursos dels serveis d’atenció a les persones consumidores”, fet pel qual reclamen a la Generalitat i a l’Ajuntament “el reforç dels serveis i la capacitat d’atenció del CAS Baluard” perquè els serveis “no es col·lapsin”.

Per les entitats, la falta de recursos “deixa amb poques opcions les persones que usen drogues, les quals es veuen obligades a consumir i dormir al carrer”.

El tancament de narcopisos afavoreix el consum al carrer

Arran del desmantellament de nombrosos pisos dedicats al consum i venda de drogues al Raval els últims anys, les entitats del barri denuncien que “el problema s’ha traslladat als carrers” i ha provocat “el col·lapse dels serveis d’atenció a les persones que usen drogues”, com ara la Sala Baluard.

En la mateixa línia, denuncien que el tancament de narcopisos “no ha estat acompanyat d’un reforç dels serveis d’atenció” ni tampoc no s’ha treballat en la “prevenció, la reducció de danys ni el tractament”.