L’Escola Massana

exhibeix una mostra del treball de sis fotògrafs que han dedicat part de la seva carrera a retratar la vida i l’evolució del Raval. Són Sasha Asensio, Consuelo Bautista, Paco Freire, Jorge Ribalta, Jordi Oliver i Mireia Vidal. “Raval. Canvi d’escena”, que es pot visitar de franc fins al 21 de setembre, permet prendre el pols al Raval des de la mirada subjectiva dels documentalistes.

Segons Pep Dartanyà, comissari de “Raval. Canvi d’escena” i professor de la Massana, els fotògrafs escollits s’apropen al barri “des de llocs diferents i sovint amb mirades fins i tot antagòniques”. És el cas de Sasha Asensio, dedicat a retratar persones que viuen al marge de la societat, i de Consuelo Bautista, que immortalitza el moviment i la diversitat cultural del barri.

La perspectiva oposada que remarquen a través dels seus objectius també es deixa notar quan analitzen l’evolució del Raval. “El Raval és un barri pobre al centre de Barcelona, no ho hem de perdre de vista. Per tant, la gentrificació és imminent“, considera Asensio. També creu Bautista que el barri “ha estat atacat per diversos factors, com la bombolla immobiliària“, tot i que considera que el Raval sobreviurà a la pressió: “Té tota la vida del món”.