Jaume Collboni ha anunciat aquest dilluns que deixa el govern de l’Ajuntament per dedicar-se de ple a la cursa per l’alcaldia de Barcelona, tot i que el PSC seguirà en coalició amb Barcelona en Comú fins a les eleccions municipals del 2023. En l’inici del mandat, els dos partits van reconèixer diferències de parer en aspectes clau, que encabien dins la “normalitat” d’un pacte de govern entre formacions diferents. Aquests són els temes clau en què socialistes i comuns han marcat perfil propi.

L’ampliació de l’aeroport

1.700 milions d’euros per ampliar l’aeroport de Barcelona-el Prat van fer distanciar les posicions de Colau i Collboni l’estiu del 2021. La inversió del Govern espanyol incloïa una nova terminal satèl·lit i allargar la tercera pista aprofitant els terrenys de la Ricarda, un espai protegit al delta del Llobregat. Els col·lectius ecologistes van fer sonar les alarmes, amb manifestació inclosa, i com que tampoc hi va haver front comú a les institucions catalanes, la pluja de diners va quedar aparcada. L’alcaldessa creia que el projecte no havia de ser una prioritat, mentre que el tinent d’alcalde deia: “Sí a més connectivitat internacional”.

L’Hermitage, a la bocana del port

L’arribada d’una sucursal del museu Hermitage a Barcelona també ha marcat el mandat. Les diferències van quedar paleses en multitud de declaracions i contra declaracions dels regidors del govern, i també a l’hora de votar en comissió el conveni entre l’Ajuntament i el Port perquè el projecte pogués créixer a la nova bocana del port: els comuns van votar a favor de tancar les portes als inversors, mentre que els socialistes van optar per la inversió. Amb el cas judicialitzat, els promotors van anunciar que finalment desistien, i el regidor de Presidència, Jordi Martí, ho va celebrar amb una piulada: “L’Hermitage se’n va, la cultura es queda”. Collboni va assegurar temps després que, si hagués estat per ell, “l’Hermitage estaria a Barcelona”.

Museu de l'Hermitage
Museu de l’Hermitage

La regulació del lloguer d’habitacions

És un tema de fons per a la ciutat: la regulació turística. I, en concret, sobre el lloguer d’habitacions per dies hi ha hagut discrepàncies. La norma diu que no es poden llogar habitacions per menys d’un mes i una instància demanava canviar-ho al ple de novembre del 2021. Barcelona en Comú va votar en contra d’una instància que en demanava la modificació perquè, segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, “Barcelona no necessita una explosió d’habitacions turístiques”. Al seu torn, Collboni apostava per una “regulació restrictiva”, i va votar a favor d’introduir el lloguer per dies. Posteriorment, el govern va acordar una altra ordenança, que encara no s’ha desenvolupat.

Habitació de la residència d'escriptors de Vil·la Joana

La reforma de la ronda de Sant Antoni

Més recent és aquesta discrepància urbanística per la reforma de la ronda de Sant Antoni, un cop enretirar el mercat provisional. El projecte dels comuns preveia una pacificació gairebé total, mentre que els socialistes demanaven donar més marge al transport públic i a la càrrega i descàrrega. La Comissió d’Urbanisme del novembre va servir per marcar perfil en una proposició que demanava paralitzar l’avantprojecte de reforma: BComú hi va votar en contra mentre que el PSC hi va votar a favor.

ronda Sant Antoni

Les superilles

Amb les obres del Consell de Cent i els eixos que la travessen en marxa, hi ha hagut marge per veure desavinences dins el govern. En els darrers mesos, els socialistes s’han mostrat escèptics amb aquest model. Collboni va dir a la tardor que calia aturar-se per pensar, mentre que Colau considerava que la transformació no es podia aturar. Precisament, en el Pla d’usos de l’Eixample hi ha hagut un altre capítol en l’allunyament. Els comuns volen més limitacions en regular quins negocis poden obrir i quins no en segons quins carrers, i el PSC aposta per una regulació més laxa.

superilla Eixample Consell de Cent
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a