Setmana rere setmana, veïns del Raval s’organitzen en plataformes per intentar aturar els desnonaments programats al barri. Són l’ombra de les comitives judicials que s’encarreguen d’executar els llançaments perquè en coneixen l’hora i el lloc, s’hi planten abans per donar suport als veïns afectats i negocien amb els representants dels jutges. Plataformes com el Sindicat d’Habitatge del Raval o Raval Rebel s’ocupen del barri, però les entitats s’estenen en xarxa a tot Barcelona i es donen suport entre si per entomar els diferents casos. És el cas també de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana.

El Sindicat d’Habitatge del Raval tenia a l’agenda aquest dilluns dos desnonaments que ja havien portat cua: un, a la ronda de Sant Antoni, d’una mare amb el seu fill que ja acumulava tres ordres de desnonament suspeses; l’altre, al carrer de l’Aurora, d’una parella amb dos menors que ja havia tingut dos llançaments. Els activistes del Raval es reparteixen entre les dues adreces però el dia es complica: l’Oficina de l’Habitatge de la Dreta de l’Eixample els alerten d’un desnonament no previst, però no són a temps d’anar a donar-hi suport.

A això s’hi afegeix un desnonament no previst: “És una dona que han fet fora a primera hora del matí al Raval, però no ens n’havíem assabentat”, explica l’Helena, membre del Sindicat d’Habitatge del Raval. Si els afectats no han informat prèviament del seu cas les assemblees i no alerten de les ordres de llançament que reben, a les plataformes els és impossible tenir-ne constància. També complica les coses la proliferació de les ordres de llançament obertes, sense data ni hora fixades.

De desnonament en desnonament

Al carrer de l’Aurora, la comitiva judicial suspèn el llançament d’en Juan Carlos i la seva família, que ara ja sumen quatre desnonaments aturats. Els activistes s’agrupen ara en el cas de Sant Antoni: “En la nostra ruta, per horaris semblava que aquest s’aturaria abans, però ara s’allarga i ens mobilitzem cap aquí”, explica la Joana, que ha passat el matí a Aurora. També demanen ajuda a les xarxes socials perquè tot fa pensar que aquest no se suspendrà i creuen que farà falta més suport per impedir el llançament.

És la rutina de les plataformes que lluiten en favor del dret a l’habitatge als barris per fer front als gairebé 16 desnonaments diaris per impagament de lloguer que hi ha a la província de Barcelona, segons les últimes dades disponibles del Consell General del Poder Judicial. Finalment, també el de la ronda de Sant Antoni, el de la Karima, s’acaba suspenent: “La comitiva judicial s’entestava a fer-la fora i, a més, no volia aplicar el nou decret de la Generalitat, tot i que està a la Mesa d’Emergència en espera d’un habitatge social”, assegura Ana Moreno, de Raval Rebel i que ha seguit de prop el cas.

“La propietat és evident que insistirà a fer-la fora i si no arribem a un acord d’aquí a un o dos mesos tornarà a passar el mateix“, explica Moreno. Per l’Helena, una nova paralització és una nova victòria i considera que “el barri ara està més organitzat i això els fa por”.