Els delictes contra la salut pública i, sobretot, els relacionats amb el consum i el tràfic de drogues són els únics que han augmentat a Barcelona després del confinament. El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, apunta que aquest tipus de delictes s’ha incrementat un 36,2 % durant els mesos de maig i juny (de 69 a 94). “És un tema que com a ciutat ens ha de preocupar”, ha dit Batlle en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

El tinent d’alcalde afirma que la seguretat és important per reduir el tràfic i el consum de drogues al carrer, tal com s’ha vist davant la Sala Baluard. Ara bé, ha volgut recordar que a zones com el Raval s’està fent un “abordatge integral” amb polítiques socials i, sobretot, pedagogia als joves. “Hem perdut la memòria del que va representar la pandèmia de l’heroïna als anys 80 i 90. Les generacions més joves no ho saben”, ha afirmat.

Més alarma ciutadana davant la manca de turisme

Albert Batlle ha donat xifres sobre l’evolució d’altres tipologies de delictes. Per exemple, els furts han disminuït un 45,5 % després del confinament, mentre que els robatoris amb violència i intimidació ho han fet un 33,1 %. El tinent d’alcalde ha admès que, ara que hi ha menys turistes a la ciutat, pot haver-hi “més alarma ciutadana” perquè els barcelonins poden ser víctimes d’un furt o robatori. “S’està fent una bona feina per part d’investigadors i policies a peu de carrer”, ha volgut remarcar.

El regidor també s’ha mostrat preocupat pels robatoris “en grup”, en què moltes persones alhora n’assalten una altra per robar-li una pertinença fins al punt de lesionar-la. Sobre aquest “modus operandi”, Batlle ha agraït la col·laboració de la fiscalia i de la judicatura per empresonar els detinguts en aquests casos.

El salt al Parlament, enlaire

El polític ja va anunciar la intenció de fer el salt al Parlament i concórrer a les eleccions catalanes com a candidat a la presidència de la Generalitat. Ara bé, “les coses han canviat una mica” i la crisi del coronavirus i l’aparició de brots nous han fet aparcar les seves aspiracions, com a mínim per ara. “Ara, la prioritat és fer front a l’emergència sanitària que se’n derivi“, ha dit.

Tot i aparcar el seu futur polític a la cambra catalana, Batlle ha reiterat que si finalment es presenta a les eleccions autonòmiques deixarà el càrrec com a tinent d’alcalde de Seguretat.