Una cursa per a infants amb mobilitat reduïda, de pocs metres de distància i amb l’ajuda dels caminadors. Aquesta és la proposta de Noemí Font, mare d’una nena amb espina bífida, que vol promoure una carrera adaptada per als infants amb discapacitat. Es tracta d’una iniciativa que s’emmiralla en l’associació sevillana Carros de Fuego, que organitza aquestes competicions infantils aprofitant la logística d’altres grans curses tradicionals.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Font ha reivindicat aquesta cursa com una “oportunitat perquè els infants puguin participar en una activitat com aquesta” i ha lamentat que n’ha vist d’adults, però no d’infants. Una cursa així, segons Font, servirà “per visibilitzar que calen parcs més accessibles i ciutats més amables i preparades perquè les rodes puguin lliscar per tot arreu”. Per tal de fer realitat aquesta activitat, Noemí Font ha reclamat la implicació “d’associacions, entitats i l’Administració”.

Curses validades per fisioterapeutes

A Sevilla, Carros de Fuego va organitzar la primera cursa l’any 2017. Fins llavors promovia la inclusió en l’esport aprofitant les curses tradicionals, en què atletes voluntaris empenyien els carros amb els infants. Aquell any va decidir anar un pas més enllà i aprofitar un d’aquests esdeveniments perquè els mateixos nens amb diversitat funcional hi poguessin córrer.

“Va ser una iniciativa que va sorgir a la consulta d’una clínica de fisioteràpia, on es trobaven les famílies”, explica Alberto Pérez, que forma part de la junta directiva de l’associació. Els fisioterapeutes s’encarreguen de validar la distància, que sol ser de 50 metres, i també escollir la localització adequada, sense gaire desnivell.

Aprofitar la logística d’una cursa tradicional

En totes les curses que han fet fins ara aprofiten l’organització d’un esdeveniment multitudinari, on hi ha escenari, megafonia i línia d’arribada, per muntar la seva pròpia carrera: “Els nostres nens corren en un ambient que només han vist a la televisió, i l’emoció que això els genera és brutal”, explica Pérez.

A Guipúscoa ja han calcat la iniciativa i ara esperen que el model de Sevilla s’estengui a altres ciutats de l’estat.