Podria ser un local més per menjar xauarma a Barcelona si no fos perquè els qui tasten la seva carn diuen que és de les millors de la ciutat. I ha estat a punt de desaparèixer. Un canvi en la propietat de la finca i la incertesa en la renovació dels lloguers li va fer pensar a en Salem Kahbbaz, que regenta el negoci des de fa setze anys, a jubilar El Cuiner de Damasc. Hi ha hagut, però, un gir en el guió.

Aquest dimarts en Salem va tornar a aixecar la persiana del restaurant del carrer dels Templers amb el del Palau, al barri Gòtic. L’ha tingut tancat durant un mes i una setmana per “un malentès”, segons explica, amb la propietat que li lloga el local: “Va córrer el rumor que els qui han comprat l’edifici no volien renovar els contractes a ningú, però abans d’entregar la clau vaig parlar amb ells i em van dir que al contrari, que estaven encantats que fos el seu inquilí, i es va arreglar tot”, explica.

“Jubilar-se cansa més que fer coses”

Ara el rotllo de carn de be i gall dindi que la revista ‘Time Out’ va considerar com “el millor xauarma de Barcelona” torna a girar al restaurant entre felicitacions dels veïns i habituals del restaurant que celebren la tornada. En Salem admet que els dies sense el restaurant no han estat fàcils i han servit per fer-li veure que volia continuar amb el negoci: “He vist que jubilar-se cansa més que fer coses i me n’he adonat que estar actiu és millor per a la meva salut física i psíquica“.

En preguntar-li pels detalls de la renovació, diu que ja ha signat un nou contracte i que serà al local “fins que la salut ho permeti”. Per tornar-lo a obrir ha hagut de recomprar alguns dels mobles que havia venut als mateixos compradors per un preu més alt: “Han volgut fer negoci, què hi farem”.

Un pas per a la renovació de les famílies?

Ara queda per resoldre la situació de les set famílies llogaters que viuen a la finca, algunes amb el contracte a punt d’acabar i altres ja en pròrroga. Confien que la reobertura d’El Cuiner de Damasc sigui el preludi per solucionar també els seus casos. “Tant de bo jo estic amb els que han de renovar, els dono suport”, diu en Salem.