El Col·legi de Metges, la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut Global de Barcelona, Eixample Respira i la Revolta Escolar han presentat aquest dijous una carta oberta als responsables polítics per denunciar els problemes de salut que provoca la pol·lució. A Catalunya es calcula que la contaminació de l’aire causa més de 3.000 morts anuals i supera les morts per accidents de trànsit.
Per això, fan un crit d’alerta i reclamen una “acció política urgent” que redueixi molt la pol·lució produïda pel trànsit rodat, que els metges de Barcelona relacionen no només amb malalties respiratòries. “Hi ha molta evidència de l’impacte de la contaminació en malalties cardiovasculars, salut mental, demència i l’augment del risc de càncer“, ha alertat en una entrevista al bàsics Carla Oliva, del COMB, que ha clamat als representants polítics que “s’ha de passar a l’acció”.
Més infants amb problemes respiratoris
Metges, científics i entitats ciutadanes reclamen compromís i lideratge dels polítics. Des d’ISGlobal, Carolyn Daher assenyala que no s’ha d’inventar res, que és abordar el problema de salut pública “amb més espais per a vianants, més verd, enfortir un altre tipus de transport, activitat física…”.
“Cada vegada tenim infants amb més problemes respiratoris, cada vegada són més petits i necessiten més medicació per controlar aquests problemes de salut”, ha assegurat Meritxell Ponce, de la Societat Catalana de Pediatria, que explica que la pol·lució atmosfèrica afecta especialment les poblacions vulnerables, com els infants, la gent gran i les persones amb malalties cròniques.
Cap municipi complirà amb la nova directiva europea
Per Marc Hurtado, de la Revolta Escolar, en aquesta carta oberta s’ha volgut transmetre la preocupació dels professionals de la salut per la mala qualitat de l’aire que respirem. Apunta: “Nosaltres fa temps que ho sentim quan anem al pediatre amb els infants, falta que ho escoltin els polítics”. Per això, reclamen que es facin mesures per aconseguir un aire net i saludable.
Ho fan coincidint amb l’aprovació de la Directiva Europa de Qualitat de l’Aire Ambiental, una nova normativa que requereix reduir els nivells de contaminació abans del 2030. Des d’ISGlobal asseguren que cap municipi complirà amb els nivells.