‘Les coses bones’, la secció més optimista del bàsics, repassa les notícies positives dels últims dies amb el periodista Carlos Márquez. Aquesta setmana s’ha fixat en com “és de bonic el català meteorològic”.
1. Visca el català (meteorològic)
“Barcelona i l’est de Catalunya viuen un dissabte rúfol, gris i humit“. Márquez explica que, quan va llegir aquesta informació dels meteoròlegs de betevé, desconeixia la paraula rúfol i va córrer al diccionari a buscar-la. L’Institut d’Estudis Catalans la defineix com a ‘ennuvolat, fred i que amenaça pluja, tempesta’. La reflexió del periodista és que “és meravellós” que hi hagi tanta informació en una sola paraula.
Això explica que el va fer pensar en “com de bonic és el català meteorològic”. A més, explica que aquesta setmana hem conegut l’Enquesta d’usos lingüístics del govern, que diu que el català està sota mínims en termes de llengua habitual, tot i que ara hi ha 270.000 persones més que el coneixen respecte al 2018.
Només un terç de la població el parla de manera habitual. Entre els joves, però, la cosa és encara més inquietant: un de cada quatre el fa servir de manera habitual, segons l’Enquesta a la joventut de Catalunya del 2023. L’any 2007 eren el 43,1 % i fa un parell d’anys, el 25,1 %.
I com estan les coses a Barcelona respecte al català?
Segons l’Enquesta de la joventut de Barcelona de l’any 2021, a Nou Barris, 5,1 % de català i a Ciutat Vella, 15,9 %.
Aquesta situació té a veure amb la immigració? Márquez considera que no, tot i que pensa que és un repte, ja que ha arribat molta població. Segons el padró, la població estrangera a Barcelona s’ha multiplicat per 16 des del 1997: hem passat de 26.000 a 430.000.
El periodista assenyala que això és una invitació perquè el govern reforci les polítiques de cursos gratuïts de català, una invitació que no canviem d’idioma, una invitació a crear més continguts per als joves, que només consumeixen producte audiovisual en castellà.
Per això, diu que ha decidit trencar una llança a favor de la llengua i la cultura catalanes: “Podríem dir, en resum, que el català travessa un moment rúfol de la seva història”.
