L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana mantenir dos metres de distància amb les persones amb tos o esternuts per evitar contagiar-se del coronavirus. Davant d’això, i després de la confirmació de dos casos de covid-19 a Barcelona, s’han alçat veus que critiquen que al transport públic no és possible mantenir aquesta distància de seguretat. No obstant això, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, afirma que transmetre el coronavirus “requereix un contacte proper i continuat en el temps” i, per tant, és “pràcticament impossible” contagiar-se al tren o a l’autobús.

“No és possible transmetre la malaltia perquè ens creuem amb algú que la tingui”, ha assegurat Benito Almirante en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. En canvi, sí que té possibilitats “la gent que conviu al mateix domicili” o aquells que “facin un viatge en avió amb algú que té el coronavirus” perquè “comparteixen un espai reduït durant unes hores”. Tot i que és possible, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron ha recordat que “encara no hi ha tants casos així”.

“És molt probable que cada dia en tinguem algun cas nou”

D’altra banda, Almirante considera “molt probable” que “gairebé cada dia tinguem algun cas nou de coronavirus” a Catalunya perquè “contínuament avaluem persones que podrien tenir-lo”. Tot i això, fa una crida a la calma i descarta que la situació d’Itàlia es reprodueixi a Espanya: “Podríem assegurar que és complicat que passi”.

Els infants, menys propensos a contagiar-se del coronavirus

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron ha destacat que “la població pediàtrica està més lliure del covid-19”, el contrari que amb la grip estacional. El coronavirus, ha detallat Almirante, “afecta fonamentalment adults i molt especialment adults d’edat avançada amb malalties de base”.