La cultura asiàtica s’imposa, un any més, a la Fira de Barcelona i aplega centenars d’aficionats a l’anime i al món del manga. Han tornat les cues a les portes del Manga Barcelona, que enguany porta un programa extens i convidats nacionals i internacionals fins diumenge. Però a bàsics hem volgut anar més enllà d’aquesta cita i fixar-nos en el dia a dia dels anomenats otakus. Hi ha vida més enllà del Saló del Manga? Hem descobert que sí.
L’Arnau Bernabé és cofundador del grup BcnNoKai, un col·lectiu d’aficionats a la cultura japonesa i sud-coreana que es troben cada setmana, freqüenten les mateixes botigues i fan comunitat. La passió se li va despertar de ben petit, quan quedava embadalit amb els dibuixos animats nipons que van arribar a casa nostra, com ara Doraemon, One Piece, Bola de Drac o Ranma. Per ell, a una persona otaku li ha d’agradar l’anime, el manga, la música i la gastronomia japonesa o coreana.
Segons Bernabé, la comunitat que hi ha a la ciutat és força gran i va creixent: “Mundialment hi ha hagut un ‘boom’”, assegura. Visitem amb ell el conegut com a “triangle friqui“, a l’Arc de Triomf, on s’ha creat l’ecosistema perfecte per als fans. Es tracta d’un seguit de carrers on es pot trobar de tot: botigues de còmics, locals de jocs i comerços amb objectes ben diversos. Un dels establiments més concorreguts de la zona és Norma Comics, amb 40 anys d’experiència i guanyadora del premi a millor llibreria de còmics del món el 2018.
40 anys de còmics i manga
L’Arnau ens porta pels passadissos del local i ens explica quins són els manga més populars i venuts actualment. Un exemple n’és Heaven Officia’ls Blessing, una novel·la xinesa de drama i fantasia escrita per Mo Xiang Tong Xiu. També ens recomana la sèrie de manga Oshi no Ko ─’El meu ídol preferit’─ d’Aka Akasaka i il·lustrada per Mengo Yokoyari, i Dandadan, de Yukinobu Tatsu, unes vinyetes de ciència-ficció i amor adolescent.
![](https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2024/12/otakus-basics-041224-1024x576.jpg)
Un segon fundador del grup d’otakus BcnNoKai, Ángel Ramon Gasco, ens porta a una altra botiga que freqüenten habitualment, Akatsuki Store. Allà es poden trobar figures dels personatges més famosos de l’anime i uns objectes molt comuns al Japó, els Gashapons. Són petites màquines que, si hi introdueixes monedes i fas girar una rodeta, expulsen una bola amb un ninot a l’interior. A Gasco li encanten i explica que, quan va viatjar al país nipó, se’n va endur una maleta plena.
“Puc explicar el que m’inquieta i tothom m’entén!”
El que també fa aquesta comunitat d’aficionats és reunir-se un cop per setmana en un local del Clot, per compartir passions, xerrar i jugar a jocs de taula. La Paula Martínez hi va sovint i els descriu com una “família”. “Volia fer amics nous, que tinguessin els mateixos gustos que jo”, relata. La Maria Beatriz Mantas ho comparteix, i afegeix que, a diferència de quan queda amb les amigues de sempre ─”Que m’estimo molt, també!”─, aquí pot parlar de tot: “Puc explicar el que m’inquieta, m’interessa… I tothom m’entén!”.
![](https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2024/12/otakus-basics-3-041224-1024x576.jpg)
![Imatge de l'autor/a](https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2018/06/Marta-Font.jpg)