Si hi ha un pastor que pot parlar amb coneixement de causa sobre els beneficis que pot comportar la pastura de cabres i ovelles a Collserola aquest és Edu Balsells. És pastor des dels 23 anys i en fa 11 que als hiverns baixa de l’alta muntanya per pasturar a Sant Ramon, cim a tocar de Sant Boi de Llobregat. Una pastura periurbana com la que es vol impulsar a Collserola com a prova pilot.

En una entrevista a ‘bàsics’ amb el veí de Collserola Damià Gibernet, tots dos han exposat que si l’experiència a Barcelona funciona pot ser “un gran aparador” en què s’emmirallin “les 5.000 urbanitzacions que hi ha a Catalunya, on en molts casos la ramaderia està menystinguda”.

Tot i els beneficis com a mesura per prevenir incendis “d’una forma més sostenible”, Balsells també ha reconegut que pasturar per l’alta muntanya és molt més fàcil. De fet ha explicat que quan a l’estiu marxen cap a Castellar de n’Hug “les ovelles hi fan vacances” sense haver de preocupar-se pels cotxes i pels milers de visitants que es creuen a diari quan estan al Baix Llobregat. “Collserola no és un lloc fàcil per pasturar-hi però és necessari que es faci”, ha conclòs.

Moltes proves i poques que hagin triomfat

Segons Damià Gibernet proves com la que es farà a Barcelona s’han intentat portar a la pràctica en altres indrets: “se n’han fet desenes i poques que hagin triomfat. El secret és l’art del pastor, com el que té l’Edu”. Gibernet l’ha arribat a definir com un “heroi sense capa. No només perquè ens protegeix del foc sinó per la capacitat de parlar amb el ciclista, amb el passejant del gos, fa una tasca invisible”.