L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que “aviat es posaran dates” perquè entrin en vigor les multes per incomplir la zona de baixes emissions (ZBE). Les sancions als cotxes més contaminants havien de començar l’1 d’abril però es van ajornar per la crisi del coronavirus. “L’agenda de la ZBE tornarà perquè és una mesura important per combatre la contaminació, que no volem que torni”, ha dit Colau en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

A l’entrevista, l’alcaldessa ha evitat concretar la data de represa de les multes perquè ha explicat que s’està parlant amb diverses administracions i ajuntaments afectats. “Quan es recuperi la normalitat es recuperaran mesures com la ZBE”, ha afirmat Colau, que ha descartat que aquesta mesura s’hagi abandonat. De fet, ha recordat que abans de la pandèmia la contaminació provocava “moltes morts”.

“Anem cap a una ciutat pacificada”

Ada Colau ha defensat les mesures per guanyar espai per als vianants que s’han implantat a Barcelona coincidint amb la desescalada. En alguns casos, com a la via Laietana, ha reconegut que “no quedarà com està ni de bon tros” perquè “hi haurà una reforma integral”. L’alcaldessa ha dit que s’està treballant per donar “la màxima seguretat” al transport públic i facilitar els desplaçaments a peu i en bicicleta: “Anem cap a una ciutat que sí o sí s’haurà de pacificar i treure espai al cotxe”.

Sintonia amb l’oposició per al pressupost

L’alcaldessa ha assegurat que “hi ha molt bon diàleg i sintonia” amb l’oposició per refer el pressupost del 2020 i adaptar-lo a la caiguda d’ingressos pel coronavirus. Colau ha destacat “l’exercici de responsabilitat” de tots els grups i ha dit que es treballa per tenir un acord “quan abans millor”. Colau no ha avançat la llista d’inversions que es poden ajornar, però ha dit que després de tres mesos aturades, algunes obres s’endarreriran.

“És massa d’hora per dir si la delinqüència ha pujat”

A l’entrevista, Ada Colau ha dit que les imatges d’un intent de robatori amb violència a la rambla del Raval, aquest diumenge, són “un incident puntual” i que “no se’n pot fer categoria”. L’alcaldessa ha destacat la ràpida actuació policial i ha refermat que “la violència no està permesa”. Colau ha afirmat que “és massa d’hora per dir si la delinqüència ha pujat” després de caure durant el confinament, i ha instat totes les administracions a “repensar polítiques econòmiques i socials perquè ningú no quedi enrere”.