És el districte més cèntric, per on passa més gent i on passen més coses. Tot plegat fa de Ciutat Vella el districte més complex i un dels més difícils de governar. Al ‘bàsics‘ hem reflexionat sobre les principals problemàtiques del Raval, el Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera amb la regidora actual, Gala Pin, i les seves dues antecessores més immediates, Mercè Homs i Assumpta Escarp.

Seguretat

La inseguretat és una preocupació històrica a Ciutat Vella. El 2011, en l’Enquesta de serveis municipals, el 39,6 % de barcelonins consideraven que era el problema més greu; el 2015, aquest percentatge era del 21,6 %; i aquest 2018 la xifra és lleugerament inferior, del 21,3 %. Pin reconeix que la venda de droga ha estat un problema greu, però atribueix els problemes a altres elements com els habitatges buits i la intervenció de la Generalitat amb el 155.

 

Narcopisos

La proliferació dels narcopisos ha estat la gran problemàtica dels darrers anys a Ciutat Vella, amb especial incidència al Raval i el Gòtic. Les regidores recorden que això no vol dir que la problemàtica del consum i venda de drogues sigui nova, sinó que han canviat l’espai i la manera de fer de traficants i consumidors.

 

La Barceloneta

Ciutat Vella és el districte turístic per excel·lència de la ciutat i la Barceloneta s’ha erigit com a capdavanter de la lluita contra el turisme incívic. En aquest sentit, la regidora actual del districte reconeix que els governs s’han posat tard a treballar-hi, però creu que encara hi ha temps per trobar solucions. Escarp i Homs han defensat les polítiques que van fer els seus governs, amb diferents plans d’usos.

 

La Rambla

Fa un parell de setmanes es va presentar l’avantporjecte de reforma de la Rambla, en què es preveu donar més lloc als vianants i recuperar espai per als veïns de la ciutat. Pin i Homs coincideixen que el projecte presentat és una continuïtat del que s’ha fet en mandats anteriors i esperen que hi hagi el consens necessari entre partits i altres actors.

 

Els maldecaps de Pin, Homs i Escarp

Totes tres regidores han tingut en la convivència al carrer els focus més importants de problemes. Com a regidora de Ciutat Vella, Escarp va instal·lar càmeres i va tancar els porxos de la Boqueria a les nits per combatre l’incivisme i la prostitució al carrer. Homs va muntar un dispositiu extraordinari per detectar pisos turístics il·legals i va engegar plans específics contra el soroll o per dinamitzar el comerç i reformar la Rambla. Finalment Pin ha tingut en els narcopisos la font de problemes més greus i ha engegat un pla de xoc específic per mirar de frenar-los.

Totes tres van regular l’obertura d’hotels: Escarp i Pin per prohibir que se n’obrissin de nous i Homs per permetre-ho en determinades zones.