Més d’un milió de ciutadans migrants no podran votar en les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F perquè no han aconseguit la nacionalitat espanyola, malgrat que bona part han nascut a Catalunya. Una d’aquestes persones és Safia el Aadam, nascuda a Tarragona fa 25 anys i d’origen migrant. En una conversa al programa ‘bàsics’, de betevé, la Safia ha criticat que no podrà votar perquè “no tinc la nacionalitat espanyola“, malgrat haver nascut a Catalunya.

Safia El Aadam i Carmen Juares, al ‘bàsics’

ENTREVISTA COMPLETA

De cara a aquests comicis, la Safia torna a impulsar la campanya “Votar es un derecho”, amb l’objectiu que qui no tingui previst anar a votar cedeixi el vot a algú que no pugui, com ara persones migrants sense la nacionalitat espanyola. “Ja hi ha més de 100 vots cedits”, ha afirmat la impulsora de la iniciativa, qui ha convidat més persones a unir-s’hi perquè “no ens podem permetre el privilegi de no votar”.

Aconseguir la nacionalitat, però no el dret a votar

El cas de Carmen Juares és diferent. Ella viu a Barcelona des del 2005 i, després de batallar durant anys, el setembre de l’any passat va aconseguir la nacionalitat espanyola. Tot i això, la Carmen no podrà votar en les eleccions d’aquest diumenge: “Estava molt contenta perquè podria votar després de 15 anys però no ho podré fer perquè hi ha una barrera més que desconeixia“. La Carmen es refereix a un últim tràmit que havia de fer però no n’era conscient perquè assegura que no li ho van comunicar: “Ningú t’informa de res”.

“Ens volen silenciar”

Les dues coincideixen a reclamar el vot per combatre els discursos racistes. “Saben que tenen un milió de persones silenciades i per això pensen que tenen via lliure per dir el que vulguin”, critica la Safia, i ha reclamat que les persones migrants puguin expressar-se a les urnes per tenir “la nostra pròpia veu per poder respondre-hi”. La Carmen, per la seva banda, ha demanat a la població amb dret a vot que “voti les opcions de cohesió i no les que ens divideixen”.