Alberto Breda és el cap d’Urologia Oncòloga de la Fundació Puigvert i ha aconseguit una autèntica proesa: ha realitzat una intervenció mèdica des d’Europa i a un pacient que era a la Xina, a més de 8.000 quilòmetres de distància. En una entrevista al bàsics, de betevé, aquest metge, originari de Pàdua, Itàlia, ha explicat les claus perquè això fos possible. En primer lloc, cal una connexió a internet cent per cent segura i, en segon lloc, fer ús de la cirurgia robòtica.
“Cirurgies com aquesta no només són part del futur, sinó que ja són el present”, afirma. En el cas concret de Breda, el pacient era un home de 37 anys amb un tumor renal de 3,5 centímetres. Va ser donat d’alta l’endemà de l’extirpació de l’Hospital General Pla de Pequín i, una setmana més tard, es troba al seu domicili en fase de recuperació. El metge el va operar des de Bordeus, França, i s’havia visitat amb ell també a distància.
Telecirurgia per a zones desafavorides
En l’entrevista, Breda ha revelat que aquest tipus de telecirurgia “obre moltes portes”. Per exemple, permetria que persones que viuen en zones rurals o en vies de desenvolupament, amb accés complicat a la sanitat, poguessin ser intervingudes. Tot i així, ha matisat que cal tenir “un pla B” per si la connexió a internet falla i la cirurgia no pot continuar. Per això, sempre hi ha un equip in situ, amb el pacient: “La xarxa pot caure o pot haver-hi una complicació que necessiti assistència”.
Dos antecedents de telecirurgia transcontinental
Hi ha dos antecedents de telecirurgia transcontinental. El primer, l’any 2000, conegut com a operació Lindbergh, des de Nova York a un pacient ubicat a Estrasburg, que va ser realitzada pel doctor Jacques Marescaux. El segon cas, més recent, va ser aquest mes de juliol, des de Roma fins a Pequín, a càrrec del doctor Zhang, director del departament d’Urologia del Tercer Centre Mèdic de l’Hospital General de l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPL), qui va realitzar amb èxit la primera prostatectomia robòtica transcontinental.