Ferran Busquets s’acomiada el 30 de juny de la direcció de la Fundació Arrels després de 12 anys. Marxa ja que l’entitat referent en la lluita contra el sensellarisme renova els càrrecs i prendrà el relleu l’advocada Beatriz Fernández, la responsable dels serveis jurídics de l’entitat. “Hem aconseguit que es canviï la mirada del sensellarisme i que estigui sobre la taula”. Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, ha fet balanç de la seva dècada al capdavant de l’entitat en una entrevista al ‘bàsics’.
“La situació de les persones que viuen al carrer empitjorarà”
En aquest dècada, la xifra de persones que dormen al carrer a Barcelona s’ha incrementat i les expectatives a curt termini no són bones. El 2015, en el primer recompte d’Arrels, de persones sense llar, es van comptar 892 persones dormint als carrers de la ciutat i, a l’últim, l’any passat, van ser gairebé 1.400. “Amb la crisi d’habitatge, malauradament, la situació de les persones que viuen al carrer empitjorarà” ha assenyalat i creu que s’hauria d’haver aprofitat millor els temps de bonança per fer front al sensellarisme.
“Apropar-se és adonar-se que són igual que tu”
Una de les demandes que Busquets ha fet recurrentment ha estat que es modifiqui l’ordenança del civisme per evitar la criminalització de les persones sense llar. A més, s’ha enllestit una llei catalana del sensellarisme, però amb l’avançament electoral no s’ha arribat a aprovar. I també, s’està posant traves a l’empadronament de les persones sense llar a molts municipis.
La part positiva d’aquesta etapa és que s’han trencat estigmes tot i que Busquets alerta dels discursos d’odi provinents de l’extrema dreta que assenyalen les persones que dormen al carrer. Per això, defensa la importància d'”apropar-se a les persones que viuen al carrer ja que és adonar-se que són igual que tu”.