Un 10 % dels desplaçaments que es fan amb patinet elèctric combinen l’ús del vehicle de mobilitat personal amb el transport públic. Són 8.269 viatges multimodals que no es podran fer per la prohibició de l’Autoritat del Transport Metropolità d’entrar patinets elèctrics al transport públic. Les dades s’extreuen de l’anàlisi de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de la mobilitat dels darrers tres anys, i també donen pistes del perfil de ciutadà a qui afectarà més la mesura: la majoria d’aquests tipus de desplaçaments els fan homes (83 %) i hi ha un gran pes de joves de 16 a 29 anys (43 %).

A partir de l’1 de febrer, aquests viatges queden escapçats, i els seus usuaris hauran de buscar alternatives en el seu dia a dia. Sobretot, tenint en compte que les dades constaten que aquests tipus de desplaçaments intermodals estan estretament relacionats amb la feina i els estudis. Aquests són alguns dels dubtes resolts sobre la prohibició, que estarà vigent, al menys, durant sis mesos.

Què es prohibirà?

L’ATM ha prohibit temporalment dels patinets elèctrics i altres vehicles elèctrics de mobilitat personal (monocicles) al transport públic i les seves instal·lacions.

En quins transports?

Inclou els operadors de transport públic dins el sistema tarifari integrat. Això inclou metro, bus, TRAM, Rodalies Renfe i també les companyies d’autobús privades amb què es pot pagar amb els títols comuns. Els taxis no entren dins la prohibició.

Per quant de temps?

De moment, la mesura s’aplicarà durant sis mesos. És el temps que ha donat l’ATM perquè els operadors, Bombers i altres institucions analitzin si la prohibició ha arribat per quedar-se.

I si pujo el patinet al transport, però no el carrego?

No estarà permès. La prohibició impedeix l’accés al transport.

Hi podrà entrar un patinet amb funda?

No, no es podrà. betevé ha consultat a l’ATM per aquest cas, i confirma que no hi podran entrar, ni amb funda ni plegats.

I una bici elèctrica?

L’ATM explica que la prohibició no afecta les bicicletes elèctriques i, per tant, podran entrar al transport públic a partir de l’1 de febrer amb les condicions que ho feien ara.

Quina alternativa hi ha?

La voluntat és impulsar places d’aparcament de patinets a les estacions ferroviàries i intercanviadors de bus amb el sistema Bicibox. Això planteja un dubte: la prohibició afecta el transport públic i també les seves instal·lacions, però el fet és que molts aparcament Bicibox estan dins les instal·lacions de transport.

De quant és la multa?

Les denúncies que facin els agents de seguretat un cop passat els torns de seguretat del transport públic tenen una sanció de 200 €.