Trobar xeringues usades al carrer s’ha convertit en un fet habitual al Besòs i el Maresme, segons denuncien les associacions de veïns d’aquest barri. I ho és sobretot, diuen, des de les operacions policials contra els narcopisos del Raval a finals de l’any passat. “El mercat de la droga s’ha anat desplaçant cap als nostres barris perifèrics”, alerten en un manifest conjunt entitats tant de Barcelona com de Sant Adrià de Besòs. Al municipi veí, l’alcalde, Joan Callau, ja va alertar al gener que el barri de la Mina està patint una “allau” de droga. I zones limítrofes com el Besòs en pateixen de retruc les conseqüències.

Xeringues en parcs

El president de l’Associació de Veïns del Besòs, Francesc Abad, explica que els voltants del CAP del barri és un dels llocs on es troben més xeringues o fins i tot persones injectant-se al carrer. Això es deu al fet, assegura, que l’ambulatori dispensa xeringues noves als consumidors per evitar que n’utilitzin d’usades. Tant al Besòs com a la Mina funcionen a més centres amb espais de venipunció assistida. Però també s’han trobat xeringues en parcs infantils, com va denunciar el mateix Abad en un tuit en què explicava que un nen de dos anys s’havia punxat:

Un altre focus de consum de drogues és al voltant del Menjador Solidari Gregal, a la rambla de Prim. Aquest espai serveix des de fa cinc anys àpats gratuïts a persones en situació vulnerable. L’associació de veïns creu, però, que entre els usuaris últimament hi ha més persones amb problemes d’addicció. “Venen aquí a dinar, surten per la porta de darrere i s’estiren al carrer a punxar-se“, assegura Abad.

Manifest veïnal

A més de denunciar el “procés de degradació”, el manifest subscrit per entitats veïnals exigeix a les administracions “un esforç seriós per clausurar els punts de venda, amb actuacions judicials i policials contundents”. També reclama més efectius de la policia, l’ampliació dels horaris de les sales de venipunció a partir de les 20 h i la descentralització d’aquests serveis a altres barris. Els veïns demanen també que se’ls consulti sobre les possibles solucions: “Volem ser escoltats i tractats dignament”. L’associació del Besòs ja s’havia mobilitzat recentment per reclamar respostes a l’ocupació de pisos buits per a la venda i el consum de drogues, però també a problemes d’aluminosi i de proliferació de pisos turístics.