El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha admès un increment de la violència en els delictes contra el patrimoni a Barcelona, com els furts o els robatoris. “Hi ha hagut un salt qualitatiu: el petit delicte ha passat a ser no tan petit”, ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. El regidor ha explicat que els darrers mesos s’han detectat més robatoris violents i per això ha demanat ferajustaments de la legislació penal per frenar l’increment d’aquests actes, mentre les unitats d’investigació criminal dels diferents cossos policials ja treballen per abordar la qüestió.

Albert Batlle, al ‘bàsics’

ENTREVISTA COMPLETA

Batlle augura que, amb la flexibilització progressiva de les restriccions per la covid, s’incrementarà el nombre de delictes comesos a Barcelona, si bé descarta que es torni aviat als nivells prepandèmia: “Una de les conseqüències no volgudes de la desescalada és una certa recuperació de l’activitat delictiva”. Davant d’això, assegura que la Guàrdia Urbana “ja s’ha preparat per afrontar-ho”. Fa uns dies, Batlle va reunir-se amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, juntament amb el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. En la trobada, el titular municipal de Seguretat ha explicat que es va abordar la voluntat de fer “ajustaments legislatius” per combatre la multireincidència.

Possible reforç per a les festes de Sants el 2022

Malgrat defensar la reobertura de l’oci nocturn aviat, tal com ha fet també l’alcaldessa, Ada Colau, Albert Batlle admet que això no posarà fi a les botellades multitudinàries vistes aquest estiu en punts com Gràcia o Sants, sobretot després de les feses majors. “Dir que obrint l’oci nocturn s’acabaran les botellades i l’incivisme no és cert”, ha dit. En qualsevol cas, confia que les imatges vistes aquestes darreres setmanes no es repeteixin.

Ara bé, admet que les imatges vistes a Sants, sobretot l’última nit de les festes, van ser preocupants. Per això, ha obert la porta a reforçar els controls d’accés al Parc de l’Espanya Industrial, punt calent de les botellades i l’incivisme. “Cal treure conclusions de cara a altres esdeveniments que es puguin produir”, ha afegit.

L’actuació policial aprova “amb molt bona nota”

Sobre la resposta policial davant el que ha qualificat d’“explosió d’incivisme”, Batlle ha defensat la tasca dels agents de la Guàrdia Urbana: “Ha estat un estiu molt complex […] i ho hem fet molt bé“. El tinent d’alcalde creu que els policies han actuat amb una “extraordinària professionalitat, responsabilitat i equilibri” i que la tasca policial les darreres setmanes ha aprovat “amb molt bona nota”.

Amb l’estiu a punt d’arribar a la fi, al govern de Barcelona li preocupen les possibles aglomeracions i actes incívics que puguin produir-se coincidint amb les Festes de la Mercè del 2021. Per això, la Guàrdia Urbana controlarà els accessos als escenaris i fins i tot no es descarta tancar alguns espais adjacents: “Farem els tancaments que corresponguin en el moment que corresponguin”.