Els dilluns ens mirem Barcelona més de lluny, des del ‘Mirador’, del “bàsics”. En aquesta ocasió ho hem fet amb el xef i empresari Josep Maria Kao. Si hagués de definir la ciutat amb un dels seus plats, no ho dubta i tria una de les opcions estrella: “Si Barcelona fos un plat seria l’ànec a la pequinesa: bona, brillant i singular”, afirma.

Kao va néixer a Barcelona. Van ser els seus pares la primera generació que va arribar a la ciutat. “Quan ells van arribar eren només tres famílies de la Xina, van començar a treballar al Gran Dragón, el primer xinès de la ciutat, després va obrir el Pequín i posteriorment el Shanghai, que continua obert. Kao considera que la ciutat sempre els ha tractat “molt bé, igual que els barcelonins”, i tot i que al principi l’adaptació va ser “complicada” de seguida “es va sentir acollit” i va fer “amics catalans que li van ensenyar ells mateixos la llengua”, perquè aleshores a les escoles no s’aprenia.

“La Boqueria és la meva escola”

El restaurador té la Boqueria com “el seu mercat de referència”. Allà hi troba de tot, “la millor cuina del món i els millors cuiners del món. És una escola per mi”, ha dit en l’entrevista.

Kao ha reclamat també més ajudes per al sector de la restauració, com reben altres gremis, i ha lamentat que “les administracions no potenciïn més la gastronomia i locals de la ciutat, perquè són molt potents”. En aquest sentit, considera que Madrid té més instaurada la cultura de sortir a prendre alguna cosa o a sopar, “segurament perquè hi ha més diversitat vinguda de molts punts d’Espanya i altres ciutats”, i que a Barcelona aquesta activitat es reserva més per a “ocasions especials”.

“El barceloní s’interessa per la gastronomia xinesa, hi entén”

Preguntat sobre el vincle entre la gastronomia xinesa i els ciutadans barcelonins, Kao ha explicat que “el barceloní té ganes de conèixer i de saber”. “Moltes vegades em demanen noms i sabors de certs productes, es deixen recomanar i no tenen por de provar coses diferents”, ha apuntat.